820 първокурсниците в МУ-Пловдив започнаха обучение

820 първокурсници в Медицински университет – Пловдив положиха за първи път по време на „Церемония на бялата манта“ при откриването на академичната 2023/2024 година. Те облякоха своята първа бяла манта и веднага след това положиха тържествената клетва. С нея те при-еха привилегиите и отговорностите на изучаването на медицинската професия.

След официалната част първокурсниците спазиха традицията по засаждане на дърво от новоприетите випуски от всички факултети на Медицински университет – Пловдив. По време на събитието ректорът на МУ-Пловдив – проф. д-р Мариана Мурджева, награди студентите, приети с най-висок бал.

Награждаването бе последвано от традиционното символично предаване на „Щафетата на познанието“ – статуетка, изобразяваща свитък на познанието и храм с клю- чалка към науката, която се връчи на отличниците от тази кандидатстудентска кампания.

“Скъпи първокурсници, поздравявам ви за решението си да се посветите на една трудна, отговорна и хуманна професия. Тук ще получите знания на най-високо ниво от вашите преподаватели. Ще се обучавате в много модерна материална база, която ще ви позволи да придобиете високи умения и знания”, каза по време на събитието ректорът проф. д-р Мариана Мурджева.

На церемонията присъстваха представители на държавната и местна власт, ректори на висши партньорски училища, директори на университетски болници, както и пар- тньори на университета.

По-късно първокурсниците успяха да разгледат базата на Университета. Най-голямо впечатление им направи Медицинския Симулационен Тренировъчен Център.

Зам.-ректорът на Медицински университет-Пловдив проф. д-р Благой Маринов, който е и директор на Медицинския Симулационен Тренировъчен Център изтъкна, че Симулационният център е оборудван с широка гама от апарати, простиращи се от таск-тренажори за овладяване на ежедневни процедури и манипулации, до невероятно реалистични кибернетични манекени, използвани за трениране на клиничното мислене и развиващи способностите за вземане на решения. Той поясни още, че на основата на отличната си материална и кариерна осигуреност, МСТЦ на МУ-Пловдив се утвърди не само като национална, а и като международна база за продължаващо медицинско образование.

В своята 78-годишна история Медицински университет-Пловдив е обучил над 65 000 студенти от над 50 страни от света.

МУ-Пловдив е член на Асоциацията на европейските университети EUA и на още 14 международни организации.

Erasmus+ партньори на висшето училище са 125 университета от 25 европейски и други държави и това ще даде възможност на първокурсниците да участват в студентска мобилност в престижни европейски университети.

Tags: , ,

Comments are closed.