Министър Хинков: Националният рамков договор трябва да се подписва всяка година

Националният рамков договор (НРД) трябва да се подписва всяка година, тъй като е свързан с бюджета на Национална здравноосигурителна каса (НЗОК). Това каза министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков по време на подписването на НРД 2023-2025 г. Между Българския лекарски съюз (БЛС), Българския зъболекарски съюз (БЗС) и НЗОК.

„Подкрепям министъра да се върне отново едно-годишния НРД, защото тригодишен договор замразява системата за този период.“, поясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Председателят на БЗС д-р Николай Шарков също посочи, че рамковият договор трябва да се подписва всяка година, тъй като условията в професиите им са динамични.

„Сегашният договор за дентални дейности защитава правата на пациентите и на лекарите по дентална медицина и дава по-благоприятни условия за работа“, допълни той.

„Това за мен е първият рамков договор, постарахме се да има диалогичност, положихме максимални усилия“, подчерта от своя страна управителят на НЗОК Станимир Михайлов.

Страните по договора уточниха, че предстои ново договаряне на цените на клиничните пътеки със старта на новата бюджетна процедура.

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.