Поклон пред спасителите: отбелязваме Деня на спасението!

И тази година беше спазена традицията и точно в 12 часа (в градинката пред ВМА) с 1-минутно мълчание беше почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот. Пред Паметника на медицинските чинове до ВМА, бяха поднесени венци и цветя.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване болестите на свои пациенти.

След избухването на пандемията от COVID-19 към черните списъци бяха добавени имената на над 120 лекари, медицински сестри, фелдшери и шофьори на линейка, които до последно помагаха на болни от коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.

На събитието присъства част от оперативното ръководство и УС на БЛС, министрите на Здравеопазването и Отбраната, представители на Президентството, Министерство на вътрешните работи, кмета на Столична община и други.

„Денят на спасението” е създаден през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, с подкрепата на БЛС, ВМА, МЗ, Български червен кръст и синдикатите, в чест и памет на 26-годишния д-р Стефан Черкезов, който на 15.08.1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния. Високо моралната му постъпка се превръща в олицетворение на себеотрицанието в името на спасения човешки живот. Затова на 15 август се отдава почит на паметта на младия медик, както и героизма на всички – лека-ри, медицински специалисти, пожарникари, спасители, доброволци, минни, водни, планински спасители и цивилни граждани, загинали без време, спасявайки живота на друг.

В знак на почит и признателност към личността и делото на д-р Стефан Черкезов Български лекарски съюз стартира кампания за набиране на средства за изграждане на бюст – паметник на медика. Бюст-паметникът на д-р Стефан Черкезов ще бъде поместен в новата сграда на Български лекарски съюз на ул. “Доспат” 2 в столицата.

Tags: , , , , , , , , ,

Comments are closed.