Новата академична година бе открита в Медицински университет – Варна

С тържествена церемония бе открита новата академична 2023/2024 година в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Началото бе поставено с водосвет за здраве и благоденствие, който отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Ректорът на МУ Варна проф. д-р Светослав Георгиев приветства първокурсниците с „Добре дошли“. В словото си той пожела на новите студенти да вървят уверено към целите си, да бъдат търпеливи и постоянни и да постигнат всичко, за което мечтаят. Проф. Георгиев благодари на преподавателите за всеотдайната им работа и висок професионализъм. „Пожелавам на цялата академична общност да продължим развитието на науката и образованието и да даваме на страната ни най-добре подготвените специалисти, които да са гарант за качествено здравеопазване на световно ниво.“

Над 1500 първокурсници, от които над 350 чуждестранни студенти, прекрачиха прага на университета тази година. По традиция представители на първокурсниците с най-висок бал положиха клетва за посвещение в медицината.

За да бъдат символично приобщени към академичната об- щност, новите студенти от специалностите „Медицина“, „Военен лекар“, „Дентална медицина“, „Фармация“, „Военна медицинска сестра“, „Кинезитерапия“, „Акушерка“ и „Зъботехник“ бяха облечени в бели престилки от свои завършващи колеги – отличници.

По стар български обичай Ректорът на МУ-Варна проф. д-р Светослав Георгиев пожела на студентите „да им върви по вода“ през новата академична година. Деканите на факултетите и директорът на Медицинския колеж посрещнаха първокурсниците с хляб и сол и ги приветстваха с „Добре дошли“.

Тържествено откриване на новата академична година се проведе и в трите филиала на Медицински университет – Варна в градовете Шумен, Сливен и Велико Търново.

Tags: , ,

Comments are closed.