БЛС с ново отличие за лекарска всеотдайност и етика на името на д-р Стефан Черкезов

По повод 60 годишнината от подвига на д-р Стефан Черкезов и в знак на почит и признателност към личността и делото му, Български лекарски съюз създаде специално отличие, което ще носи неговото име. На 15.08.1963г. 26-годишния д-р Стефан Черкезов, спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния. Високо моралната му постъпка се превръща в олицетворение на себеотрицанието в името на спасения човешки живот. За първи път наградата на името на д-р Черкезов ще бъде връчена по време на официалната церемония „Лекар на годината“ в Деня на българския лекар – 19 октомври. Тази година е специална, защото вече две десетилетия на своя празник гилдията награждава най-заслужилите свои членове.

Номинациите в отделните категории за „Лекар на годината“ вече започнаха. Ето и кои са те:

  1. “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“;
  2. “Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“;
  3. “Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България;
  4. “Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“;
  5. “Лекар на годината 2023”

Ново специалното отличие за лекарска всеотдайност и етика „Д-р Стефан Черкезов“. Изискванията за подаване на предложения в горепосочените категории са следните:

– упоменаване за коя от посочените категории предлагате номинация;

– кратка професионална биография на номинирания кандидат (особени заслуги в областта на медицината, международни изяви на кандидата (ако има такива) и т. н. ).

Припомняме, че номинации могат да бъдат подавани от Регионалните лекарски колегии, Дружества по специалност, лечебни заведения, отделения, отделни лекари и пациенти.

Комисия, включваща представители на ръководството на БЛС, ще разгледа предложенията и ще отличи победителите. Регламентът предвижда с най-голяма тежест при отличаването на победителите да са номинациите подадените от Регионалните лекарски колегии. След тях като тежест се нареждат: дружествата по специалност, лечебните заведения, отделенията и т.н.

Вашите номинации очакваме до 30.09.2023г. на специално създаден за целта електронен адрес – lekarnagodinata2023@blsbg.com.

Припомняме, че Български лекарски съюз продължава кампанията за набиране на средства за изграждане на бюст-паметник на д-р Стефан Черкезов. Той ще бъде поместен в новата сграда на Български лекарски съюз на ул. “Доспат” 2 в столицата.

Tags: ,

Comments are closed.