Тревожни тенденции

XXI Национален конгрес по клинична микробиология и инфекции на Българската асоциация на микробиолозите се откри днес в Пловдив. Домакин на събитието е Медицински университет – Пловдив. Просторният Аудиторен комплекс на висшето училище събра над 150 участници – лекари и биолози по клинична микробиология, клинични вирусолози, паразитолози, имунолози, инфекционисти и епидемиолози.

Богатата научна програма стартира с представяне на доклади на референтните центрове по инфекции в Националния център по заразни и паразитни болести – София. Бяха представени тревожните тенденции в увеличаване на микробната резистентност към антибиотици, ролята на експресната микробиологична диагностика при животозастрашаващи инфекции, проблемите при дихателнитевирусни инфекции с участието на SARS-коронавирус, пресечните точки на дългия КОВИД и синдрома на хроничната умора, инфекциите, свързани с медицинското обслужване, както и тези, предавани по полов път, с храни и води.

Част от научната програма е и семинарът „Фундаментални, транслиращи и клинични изследвания в областта на инфекциите и инфекциозната имунология“. Поздравителни адреси към участниците поднесоха представители на Министерство на здравеопазването, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести – проф. Ива Христова, Началникът на Научноприложния център по военна епидемиология и хигиена – проф. Андрей Галев, ректорът на Медицински университет-Пловдив – проф. Мариана Мурджева, и секретарят на Районната лекарска колегия в Пловдив – д-р Георги Кръстев.

„Медицински университет – Пловдив успя да се утвърди като един от водещите в страната. Аз самия съм завършил тук. Университетът е с невероятни традиции, големи постижения в науката и в обучението на младите лекари“, заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Много силно съм впечатлена от професионализма на колегите от Медицински университет-Пловдив. Те са нашите надеждни партньори, както в научноизследователската дейност, така и в преподавателската. Впечатлена съм от инфраструктурата, материалната база и това е една от причините вече за втора поредна година националният конгрес да се провежда тук“, каза от своя страна директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.