Посланикът на Федерална република Германия посети МУ – Пловдив

Посланикът на Федерална република Германия в България Н.Пр. г-жа Ирене Планк беше на визита в Медицински университет – Пловдив, придружена от г-н Мориц Зайлер – икономическо аташе към посолството на Германия в София.

Това е първата официална визита в МУ-Пловдив на Н.Пр. г-жа Ирене Планк с цел да се запознае с Ръководството на Университета и със студентите от Германия, обучаващи се тук. Срещата с ръководството на МУ-Пловдив премина в конструктивен дух и приятелска атмосфера. Проф. Мариана Мурджева – Ректор на МУ-Пловдив, проф. д-р Ани Белчева – Зам.-ректор Учебни дейности, и проф. д-р Донка Димитрова – Главен секретар, представиха Университета и споделиха с гостите прекрасните впечатления на всички преподаватели от немските студенти, от тяхното постоянство, мотивация и дисциплинираност. Н.Пр. г-жа Ирене Планк беше впечатлена от представянето на МУ-Пловдив и прояви интерес към спецификите на обучението на студентите от Германия.

В дискусията членове на ректорското ръководство засегнаха предимствата, които дава обучението в Университета, като предоставя усвояване на клинични познания и възможност за работа с реални пациенти и така ги подготвя за бъдещата им професионална реализация. Обсъдиха се различията в здравните системи на двете държави, разгледани бяха различни аспекти от двустранните мобилности и перспективите за сътрудничество с немските университети и университетски болници, които дават реална възможност на немските студенти да проведат стаж в здравни институции в Германия по време на следването си.

Проф. Мурджева обърна внимание, че за да се съхрани връзката със завършващите студенти, активна роля играе Алумни клуба на МУ-Пловдив, чрез който студентите ще могат да запазят принадлежността си към своя университет и да се проследи тяхната професионална реализация.

Tags: , ,

Comments are closed.