Хирурзи от цял свят обмениха опит

Водещи специалисти от България и чужбина взеха участие в XVIII Международен конгрес по колоректална хирургия в курорта Златни пясъци. Те обсъдиха новостите и споделиха своя опит в диагностиката, лечението и профилактиката на заболяванията в тази област. Организатори на престижния форум бяха Катедрата по обща и оперативна хирургия в Медицински университет – Варна, Първа клиника по хирургия в УМБАЛ „Св. Марина“, Българското хирургическо дружество и Съюзът на учените в България. Председател на организационния комитет бе проф. д-р Красимир Иванов, а почетни председатели – проф. д-р Темелко Темелков и проф. д-р Валентин Игнатов.

Акцент на тазгодишния Международен конгрес бяха иновациите и постиженията в сферата на роботизираната хирургия. Проф. д-р Красимир Иванов обясни, че тя има водещо място в лечението на колоректалните заболявания.

„Операциите, извършени с помощта на робот, са минимално инвазивни и не крият риск за пациентите.“ На форума бяха обсъдени още персонализираната медицина, генетичните изследвания на колоректалните онкологични заболявания и възпалителните заболявания на храносмилателния тракт.

Гост-лектори на събитието бяха проф. д-р Никола Владов от Военномедицинската академия в София, проф. Исидоро ди Карло и проф. Джулио Санторо от Италия, д-р Оливер Шванднер от Германия и др. За първи път от четири години насам специалистите имаха възможността да присъстват на живо и да обменят своя опит в колоректалната и коремната хирургия.

Проф. д-р Исидоро Ди Карло от Университета на Катания в Италия заяви, че Международният конгрес е с голяма значимост, тъй като дава възможност на лекарите да научат новостите в хирургията и да помагат още по-успешно на пациентите.

На форума проф. д-р Джулио Санторо от Регионалната болница в Тревизо, Италия, подчерта важността на редовните профилактични прегледи за навременното откриване на онкологичните заболявания. „Протоколите за наблюдение на пациентите между 50 и 70 години са много важни. При рутинните изследвания за рак на дебелото черво откриваме туморите в ранен етап и ги лекуваме с почти 100% успеваемост.“

Tags: , , , ,

Comments are closed.