Прочетено

“Изпуснахме 5-6 месеца за здравната реформа. През м. септември ще проведем конкурс за лична здравна електронна карта и от 1 януари тя ще влезе в сила.

Анна-Мария Борисова влезе много бързо в час. Председателят на БЛС ми каза, че се разбират чудесно. Ще успее реформата!”

Бойко Борисов, “Панорама”, БНТ/9 юли 2010 г.

“Здравната карта ще бъде задължителна и чрез нея грижите за населението ще изглеждат по съвсем различен начин.”

Д-р Даниела Дариткова, БНР/11 юли 2010 г.
 
Наш въпрос: Вероятно по съвсем различен начин, да. Но уточнете какъв – по-добър или по-лош?!

 “Липсва най-важното – зряла концепция за провеждане на реформата. Закриват се легла, които и без това са празни. Имитира се ново управление, без да се познават истинските здравни нужди на населението. Провалът е сигурен!”

Проф. Христо Кожухаров, кардиолог, в. “Труд”/17 юли 2010 г.

Коментар: За здравната реформа са изпуснати не 5-6, а цели 12 месеца, в рамките на настоящето правителство, и 8 години от предишните кабинети. Друг е въпросът, че тя започна порочно и дори престъпно (макар че най-виновните се отърваха без присъди…). Дълбоко се съмняваме, че личната електронна карта, за която отдавна настоявахме, ще влезе в употребление от 1 януари, впрочем – може, но коя година? Знаем как се провеждат съответните конкурси за обществени поръчки, с почти неизменно следващите възражения и пр.

А, освен това, липсват и четци за тези карти. И те имат значение само при положение, че отпадне досегашният социалистически начин на здравно осигуряване (богатите да плащат за бедните), измислен и наложен от баш-реформаторите Игнатов и Семерджиев. 

Министър Борисова бе заявила, че здравните карти на областите в цяла Северна България са готови, а до края на м. юли ще бъде готова цялата национална Здравна карта. Сега премести този срок за Нова година. Така и не стана ясно по какви критерии се изработват те, след като не е изработен, камо ли – обсъден и приет от НС съответният Закон за допълнение към ЗЛЗ, който да узакони тази прословута Здравна карта.
Нещата са плачевни!

“Българският лекар има нужда от уважение от обществото.

За изминалите 87 дни (откакто е назначена за министър, бел. Т. Н.) свърших изключително много работа, за да започнем реформи в цялото здравеопазване. Нещата са плачевни. В България не се знае колко специалисти имаме? Само 90 патолога имаме в момента в цялата страна! Това е критично за държавата!! Вместо 1700 анестезиолози имаме само 700. Нима ще затваряме хирургиите?!

Ние губим и фелдшерите, от 1998 г. те не се обучават. После се питаме защо няма кой да отиде по селата и в “Бърза помощ”. Сега отново ще започнем обучение на фелдшери.

Не се сещам къде не трябва да се прави реформа…

Значителен процент от българските лекари са над 60-годишни. Те са най-добрите, най-опитните, но са изморени физически и психически. В много общински болници цели отделения се крепят на тези над 60-годишни лекари и скоро ще трябва да ти затваряме…

За преструктурирането им трябва финансиране, но МЗ разполага с 250 млн лв за целта, половината от тях ще отидат в общинското здравеопазване. Това са европари.

Всяко лечебно заведение ще намери своето място под слънцето.

Впечатление правят свръххоспитализациите. 1 млн и 850 хиляди са те през м. г. (всеки четвърти българин!!).

Ще реформираме и извънболничната помощ.

Лични електронни карти ще имаме догодина.

Пари има. Основната цел на реформата е да подобрим качеството на лечение на приемлива цена.

Реално всички трябва да започне следващата година. Затова болниците трябва да се пререгистрират до края на т. г. И промяната ще се усети! Смятам, че това ще се случи.

Здравеопазването ни е много болно. Трябва някой да му постави диагнозата и са назначи лечението. Готова съм да го извърша!!

Имам широк гръб – това е политическата воля!

Аз работя с ентусиазъм!!”

(Най-интересните извадки от доста пространното интервю на министър Борисова пред “Панорама” на 16 юли 2010 г.)

Коментар: Не чухме от нея обаче нито една дума за профилактиката (която винаги е приоритет в здравните програми на всички партии във всички страни, струва най-евтино, но се отплаща най-скъпо, и никога не й се обръща внимание), нито за квалификацията – специализацията и продължаващото обучение! – на лекарите, хронично закъсняващото заплащане на труда им от монополната, правеща с тях каквото си иска НЗОК и пр.

И още: вярно е, че реформа се прави с пари, но – и с кадри!! Но – къде са те?! И как ще бъдат заплатени – с 3-месечно закъснение и в 80% от заработената им дейност ли, както прави НЗОК (което й стана и навик…)?

Що се отнася до уважението, което обществото дължи на лекарите (това е тема, която разработваме вече над 30 години!), ще попитаме министър Борисова за 3-ти път (защото вече сме й изпратили 2 инициативни писма по въпроса): какво стана с предложението ни за официализирането на 15 август като Национален Ден на Спасението? Защото ексминистър Нанев цели 6 месеца протака проектопостановлението, което трябваше да внесе за обсъждане и евентуално приемане в МС. Все още нямаме никакъв отговор и от новата ни министърка.

“Когато човек стане големец, става много умен. И колкото повече се издига, толкова по-умен става.”

Хаджи Иванчо Хаджипенчович/1873 г.
 
“Единственото обяснение за това, че в края на м. г. НЗОК не се разплати с болниците, въпреки наличието на средства, е, че управляващите бяха обладани от фикс-идеята да има нулев дефицит и всички пари минаха в общия резерв за поддръжка на фикса. Според отчета на касата за изпълнение на бюджет/2009 г. реализираният излишък е с 54 млн лв повече от предвиденото. От целия този акт пострадаха болниците, защото не им беше платено за извършената от тях дейност.
Походът срещу системата на здравеопазването не означава реформа!”

Д-р Евгений ЖЕЛЕВ, ексминистър,
В. “Дума”/20 юли 2010 г.
  
 “Шмекери, шашми и глупости”

По повод отстраняването на Лъчезар Иванов, разговор по “Нова телевизия”/9 юли 2010 г.:

“Този човек очевидно бе тежък проблем за партията си.”

Стояна Георгиева, журналист

“Има шмекери и мекерета навсякъде. Но този човек, учудващо, много дълго се задържа, цяла година! И медиите бяха благосклонни към него, кой знае защо.”.

Кънчо Стойчев, социолог

“Отстраняването му ще има изключително положителен ефект върху ГЕРБ.”

Румяна Коларова, журналист

“Това е първият случай от 20 години насам, когато една партия на власт посочва някой от своите хора, които правят шашми и глупости. Има далеч по-рафинирани играчи от него.”
 
Петьо Блъсков, журналист

“ОтЛъчко”, заглавие във в. “Труд”/8 юли 2010 г.

Коментар: Неотдавна проф. Стефан Гладилов, в своя си стил, удостои тогавашния председател на Здравната комисия със званието “Политик-здравен мениджър на годината” (за 2009 г.). Ние така и не разбрахме – поради какви исторически заслуги? Вероятно сме ги пропуснали; професорите са по-осведомени от простите журналисти, затова предоставяме страниците си за мотивите на проф. Гладилов. Все пак – поздравления за лауреата!

Той неколкократно заяви по медиите, че е подал 3-те си оставки заради доброто име на ГЕРБ; за него тази политическа партия била най-важното нещо на света. За своето име не спомена нищо. За войниците на Партията – Тя е над всичко друго.

“Спрете реформите!”

“Не само модерно оборудвани лечебни заведения, но и лаборатории и частни кабинети ще бъдат изгонени от държавните и общинските болници. Какво ще спечелят те с изгонването на частните звена? Когато в сградите на държавните и общински болници останат само техните ДКЦ-та, пациентът остава без право на избор. За да има движение и работа за болницата на лекарите в тези ДКЦ се нарежда пациентът да бъде хоспитализиран, независимо дали състоянието му е за болница или може да се лекува вкъщи. Защо ГЕРБ не изпълнява политическата си програма за публично-частно партньорство и приватизация в здравеопазването и какво ще спечели МЗ от прелицензирането и прекатегоризацията на лечебни заведения, които вече имат разрешителни и са акредитирани от МЗ по приетите медицински стандарти?”

В. “Дума”/12 юли 2010 г. 

 “Сега пък здравната министърка щяла да махне физиотерапията от болниците. Браво, това се казва реформа в здравеопазването! Сигурен съм, че след тази първа стъпка смъртността рязко ще намалее. Убеден съм, че Бърза помощ ще идва за 10 минути и всичко ще е цветя и кебапчета.

Ако това са ви реформите, спрете ги! Повръща ми се вече!”

В. “Новинар”/14 юли 2010 г.

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.