Кой си ти, Бруте?

Известно е, че ние обичаме да се топим един другиго. Не за някакъв хонорар или облаги, просто – ей така (“Я не сакам на мене да е добре, сакам на Вуте да е зле”).

Имам предвид разгорещения разговор на Дирекционния съвет на “Пирогов”. Вероятно, това е само част от него, но – най-пикантната, завършваща с пожеланието на един професор майката на починалата Дебора да изпита болка (?!?). При тази огромна нейна трагедия. Що за отмъстителност и злоба? И каква по-голяма болка от загубата на дете, та да ѝ бъде причинявана още, и то – от лекар?! И е много грозно, уви.

Валя Ахчиева си е подбрала този гнусен израз, за да подсили репортажа си. Ловко професионално манипулиране; нейно право е. При разговор между приятели и колеги, било на маса, било дори на колегиум, нерядко по-разпалените изпускат някоя дума, ако щете – и ругатня, че и псувня; е – това може ли да бъде документ и да бъде размахвано като обвинение? Който го изнася, извършва пар екселанс донос.Та нима всичките ви разговори в семейството са в рамките на изящната литературна словесност?! Жена ви споделя ли ги с комшиите?!

Затова аз искам да попитам:

КОЙ е този Брут, които си е позволил подлостта скришом да записва непринуден отпуснат разговор на колегите си и после да предава незаконния (т. е. – престъпен) запис на нелекар? Тук има две груби нарушения. Първо – на основния закон – Конституцията (“Никой няма право да записва или фотографира някого без негово знание и съгласие”, цитирам по памет) и на Етичния кодекс на лекаря, забраняващ злословенето по адрес на колеги пред нелекари или пациенти. Това подкопава доверието в лекаря, което е основна част от успешния диагностично-лечебен процес.

За кой ли път предлагам обучението по професионална етика и колегиалност да започва в Медицинските университети още от първи курс! Нещо повече – и защо не? – да се включва като предварително допитване още на приемните изпити. Защото може да си изкарал шестица по биология и химия, но да си жесток и зъл – и тогава ставаш ли за лекар?

Настоявам да узная името на въпросния нарушител, за да го докладвам на Централната Етична комисия на БЛС и да настоявам за най-строгото му наказание. Да призовем и този Брут, и произнеслия неадекватната закана да си подадат оставките..

Подобни злодеяния спрямо авторитета на съсловието ни не бива повече да се повтарят!

Моля предложението ми да бъде разгледано на следващото ни заседание.

П. П. Апропо, докладът (от над 90 стр.!) на Агенцията за държавна финансова инспекция отрече каквито и да са финансови нарушения и злоупотреби от страна на ръководството на “Пирогов”. Нещо неясно? От МЗ обаче отговориха, че още не са проучили доклада… Сега министърът ще си върне ли назад обвиненията към директора? Разбира се, че не. “Аз знам, че ти си права, когато съгрешиш дори…”; прав си, другарю Радевски.

Напълно подкрепяме призива на проф. Костадин Ангелов към проваления, доказал непригодността си измислен 35-ти здравен министър незабавно да си подаде оставката, макар че – така или иначе – след две седмици той вече ще бъде Господин Никой. С тази негова некадърност ще го запомним. Или, по-право – изобщо няма да го помним..

Comments are closed.