Прочетено

“Точно 84% от пациентите, които ходят при джипитата си, не намират там нито диагноза, нито лечение. А просто се прехвърлят едни листчета. Само 30% от българите вярват на своите джипита. А те трябва да се ограмотят.”

Министър Анна – Мария Борисова,
в. “Труд”/1 август 2010 г.

Коментар. С досада ще отминем пренебрежителното прозвище “джипита”, което недопустимо се употребява, вместо българския термин “общопрактикуващи лекари”. Ще оспорим и достоверността на данните: нима толкова неквалифицирани са нашите ОПЛ, та само 16% от тях са компетентни? Наистина, едва 20% от тях имат специалност по обща медицина, но поне половината са с педиатрия или вътрешни болести. И как да се явяват на курсове и изпити, след като са задължени да бъдат на разположение на записалите се при тях хора 24 часа в денонощието 365 дни в годината?
Самата проф. Борисова неотдавна заяви по “Панорама” на БНТ, че обществото дължи уважение на своите лекари. 

Все пак, макар и с цяла седмица закъснение, единствено Сдружението на столичните ОПЛ реагира с остра декларация на думите на министърката, по повод на които председателката му д-р Делфина НУНИЕС огорчено заяви по БНР (Програма “Хоризонт”/9 август):

“Човекът, който би трябвало да защитава своето съсловие, ни нападна публично. Абсолютно недопустимо е за един министър да подронва авторитета на всички лекари, не само на ОПЛ. А нали още като студенти сме слушали лекции по медицинска деонтология?… Доста дълго време понасяхме подобни неверни квалификации по свой адрес. Но нас ни оценяват не министрите, а пациентите, и то на всеки 6 месеца.”

“Министрите идват и си отиват; ние оставаме. Всеки има право да се упражнява в риторика… За щастие, не д-р Борисова ни е обучавала. Ще й цитирам Библията: “Не съдете, за да не бъдете съдени…”, заяви председателят на НСОПЛБ д-р Любомир Киров, който не пропусна случая да се присламчи към протеста на столичните си колеги, макар че би трябвало първи – и веднага! – да реагира.

Допълнение. Заради това си изказване д-р Анна-Мария Борисова е дадена на Етичната комисия на СЛК (от Сдружението на столичните ОПЛ), както и на Централната етична комисия на БЛС (от УС на БЛС).
        
“За мен е необяснима бурната реакция и неразбирането на нашите действия. Има крещяща нужда да се извърши реформа и аз обещах пред вас да работя за това.

Здравната карта ще бъде готова в късната есен.”

Министър Анна – Мария Борисова
пред НС/9 юли 2010 г.

Коментар. А нали щеше да бъде готова до 30 юли? Неотдавна министър Борисова за трети път премести датата за определянето на т. нар. “здравна карта” – до Нова година. Малко по-късно, в интервю пред в. “Труд”/18 август, дръпна датата и дори я закова: “Нямам притеснения, че всички областни здравни карти ще бъдат готови до поставения срок – 1 ноември.”

Поживьом, увидем, казват братята руси.

А за пословичните диагностично-свързани групи вече не споменава и дума…

Нанев също ги беше забравил по едно време…

   —
“Изпуснахме 5-6 месеца за здравната реформа. През м. септември ще проведем конкурс за лична здравна електронна карта и от 1 януари тя ще влезе в сила.

Анна-Мария Борисова влезе много бързо в час. Председателят на БЛС ми каза, че се разбират чудесно. Ще успее реформата!”

Бойко Борисов, БНТ/9 юли 2010

“Нанев е добър човек, но той не става за министър и организатор. И реално ние загубихме 6-7 месеца, и здравната реформа се движи с 6-7 месеца назад.

Всичко, свързано със здравната реформа, която министър Борисова предложи, Лекарският съюз го одобри.

Трябва да се промени законът. Септември месец електронната карта се въвежда, куп неща, вкл. легла, защото ние имаме в пъти повече. Всички тези неща стартират от 1 януари.”

Бойко Борисов, БНТ, 13 август

“Защо едни болници генерират печалба, а други, като пловдивската, са с 40 млн лв задължения? Отговорът е: защото крадат!! Една по една болниците ще влязат в ритъм. С помощта на новия здравен министър Борисова и добрия диалог с Лекарския съюз реформите в сектора са ускорени. През септември правим няколко закона, свързани със здравеопазването, касата и осигуряването и от 1 януари реформата ще стане факт. 20 години не са я правили, аз поне си признавам, че съм закъснял с 6-7 месеца.”

Бойко Борисов, в. “Новинар”16 август

Коментар. По отношение на обвинението в кражба очаквахме реакция от БЛС…

“Държавата е най-лошият платец, тя трябва да осигурява над 4 млн души, а не го прави.

Недофинансирането ще блокира реформата! Непонятно е да се обявяват промени и в същото време те да се блокират от част от правителството.”

Цв. Райчинов, в. “Земя”/16 август

“Това, което се случва със здравеопазването, не е реформа, а реставрация. То дори не повтаря изцяло модела отпреди 1989 г., когато имаше спуснати бюджети на болниците. В момента има един годишен бюджет на база 2009 г., от който се вадят 30-40% и се дели на 12 месеца. Със или без анекси – пак не плащат!!”

д-р Никола Болтаджиев, в. “Пари”/15 август
 
“Липсва най-важното – зряла концепция и план за провеждане на реформата. Закриват се легла, които и без това са празни. Имитира се ново управление, без да се познават истинските здравни нужди на населението. Провалът е сигурен!

проф. Хр. Кожухаров, кардиолог,
в. “Труд”/17 юли

“Ние сме за реформа в здравеопазването, но ако се провежда по този начин, то ще загине.”

д-р Цв. Райчинов,
в. “Труд”/14 август

“Проблемът за сливането на двете болници е измислен от министър Борисова. Не може веднъж тя да каже, че ще прави високотехнологична болница в Бургас, където няма университетска болница, втори път – в Стара Загора, но само ако се обединят двете болници, а трети път – че ще бъде в Хасково, където изобщо нямат сили и възможности. Това са абсолютни манипулации и аз оттук мога да поискам оставката на министърката. Тя действа като дон Корлеоне във филма “Кръстникът”: “Ще ти направя едно предложение, на което не можеш да откажеш.” Това ли е европейско отношение на един министър към колегите му?”

д-р Соня Боева,
общински съветник, Стара Загора

“Няма здравна реформа, има само празни приказки! Да, направиха се няколко крайно неудачни хода, и толкова.

Според Евростар общата смъртност у нас е най-високата в Европа – 14,2 на хиляда. Мрем си едва ли не като пилци. А средната ни продължителност на живота е най-ниската!!

Така ли ще я караме – всеки месец ще търсим пари за болниците?

Премиерът е подведен от оопашатите лъжи на министърката.

Имам чувството, че живея през 1918 г. в зараждащия се Съветски съюз…”

проф. Младен Григоров,
в. “Труд”/16 август

“Вместо да се въвежда конкуренция и избор, връщаме здравеопазването десетилетия назад.”

Георги Ангелов, “Отворено общество”

 “На 1 януари т. г. реформата ще тръгне. Премиерът призна, че има закъснение, но ако то продължи, ще фалираме държавата.”

Кристалина Георгиева, еврокомисар,
в. “Труд”/19 август

Коментар. Вместо да коментираме това изключително некомпетентно изявление (нима здравеопазването със своите най-мизерни в целия свят 3,4% от БВП ще повлече държавата към дъното, към което тя и без това се е запътила?!), ще цитираме друго изречение от същия брой на в. “Труд”:

“Единственият лекар на щат в УНГ-отделението на Областна болница – Велико Търново е подал молба за напускане и то е закрито.”

Не е нужен повече коментар на думите на еврокомисарката.

Не толкова финансовият, колкото кадровият дефицит ще фалират здравеопазването ни!

Но човек трябва да разбира една област, преди да я обсъжда. Независимо от поста му.

“Няма причини да се говори, че пациентите ще останат на улицата или няма да бъдат посрещнати. Знаете, че движението в България е свободно. Приемат се пациенти, живеещи в различни места.”

Д-р Нели Нешева, директор на НЗОК

Коментар. И сега – какво? Болните хора от Елхово, напр. ще търсят свободни легла в Севлиево ли?

“Наистина, много лекари заминават навън, но техните места ще се заемат от наши сънародници от Македония, Молдова, Украйна и Западните покрайнини.”  

Министър Божидар Димитров

Коментар. С удоволствие ще публикуваме имената на всички лекари от чужди страни, дошли да работят у нас. Нещо повече – ще ги предложим за правителствена награда.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.