Крилати фрази

“Нашият народ има изключително добро настояще и голямо и светло бъдеще.”

“Назначавам М. Д-ва за мой зам.-министър, защото е любопитна към живота и необременена от рутината.”
     
Сергей Игнатов
Министър на образованието

“Приемете ме като спасителната лейди на българското здравеопазване.”

“Аз не мога да бъда другаде, освен при лекарите. И на мен ми трябват пари. Аз отново ще бъда действащ лекар. Оставка лесно се дава – не е никакъв проблем. Но какво ще последва от това? Като след “Кремиковци”, така ли?!”

“Личните карти от догодина трябва да служат и за електронен здравен документ. Идеята е личната карта да се слага в едно апаратче при лекарите и системата ще дава отговор дали пациентът е осигурен или не.”

“Ще ви кажа какво ново предложение ще направя аз в Парламента, за да се приеме в закон като наказание (за хората, които не си плащат здравните осигуровки, бел. ред.): няма нужда да ходят в затвора. Нека дойдат в болниците и изпълняват длъжността “санитар” 3-6 месеца. Мисля, че това ще бъде много полезно и за болниците, и за хората.”

“Ние работим упорито, за да получим европейски пари. Защото нямаме оборудване. Но няма да имаме пари за електронната здравна карта.”

“Аз няма да правя реформата. Аз само ще посоча пътя. Аз влязох с летящ старт в здравеопазването и летя…”

Проф. Анна-Мария Борисова,
Министър на здравеопазването,
Пред “Панорама”/БНТ

Коментар: Но само преди 2 месеца, пак пред същата “Панорама”, министърката твърдеше, че разполагала със 190 млн лв, осигурени от ЕС, за нуждите на здравната реформа (интересно, защо водещият Бойко Василев не й го припомни). Сега се оказа, че работела упорито за… получаването им, т. е. тях ги няма в трезора на МЗ. Твърдеше също, че от 1 януари 2011 г. електронната здравна карта ще бъде факт за всеки българин. (Нещо повече – носител на здравните данни щели да бъдат личните ни карти – нещо съвършено невъзможно технологически). В същото ни уверяваше и министър-председателят, който – явно, заблуден от нея, заяви пред предаването “Нека говорят” (цитираме го дословно): “От 1 януари ще въведем ред в здравеопазването, защото ние в момента правим електронната карта, правим много неща, намалява се броят на леглата, следболничната, доболничната помощ. Куп неща правим в здравното министерство. Те ще започнат да дават резултати след 1 януари. Сега ще въведем ред. 20 години не е въвеждан ред!”

Правилно. Но и сега, при тези маниери, няма да бъде въведен. 

Интересно е как насилственото изпълняване на функцията “санитар” като санкция може да влезе в закон и дали болниците имат нужда от 1,7 млн санитари (колкото са българските граждани, които не си плащат осигуровките)… Вяма как да бъде прието и поредното странно намерение (припомнете си гения Богидар Нанев) – никой да не може да напуска държавата, ако не си е платил здравните осигуровки. Явно се забрави и за другите мантри на Божо: Здравната карта (щеше да бъде готова до края на м. юни, сега се визира 30 ноември; все тази – не я чакайте тази прословута карта) и ДСГ, които трябваше да заместят тъпите, безотговорно въведени от баш-реформаторите клинични пътеки.

Едва ли функцията на една нарекла себе си “спасителната лейди на българското здравеопазване” е само “посочване на пътя” (спомнете си пътеводната звезда над Витлеем…). Независимо от летящия й старт. Летежът е виден – само че той скоро ще бъде извън орбитата.

Предупреждението на министърката, че след нейната оставка едва ли не всичко щяло да пропадне (както при “Кремиковци”) ясно говори, че тя се е възприела много насериозно и си е повярвала, че е месия, “спасителната лейди”.

В каква весела страна живеем, мили колеги…

“Вашата оставка, г-жо министър, е обществен факт. Вие ще излетите с въртолетите на г-н Нанев.”

“Какви закони ще правите? Хората умират, лекарите бягат да работят в чужбина! Може ли да бъде реформа нещо, при което лекарите бягат от България, а пациентите им – умират?”

“Вие проявявате освен всичко друго – но и нахалство!”

“В здравеопазването сте стигнали до дупка!”
  
Михаил Миков, депутат

“Само октоподът Паул може да познае колко са парите в Здравната карта.”
    
Мая Манолова, депутат

“Нашето правителство не е харчило парите от резерва на Касата за покриване на каквито и да било други разходи и няма да го направи!”

“По предварителни данни наличностите по сметките на НЗОК в БНБ към 31 юли 2010 г. са в размер на 1 млрд 234 млн и 700 хиляди лв. По текущи бюджетни сметки има 885 млн лв, а по депозитни – 350 млн лв. И в предишните години резервът не е пипан. Това не би било отговорна политика и ние няма да го правим.”
 
Симеон Дянков,
Министър на финансите

Коментар: Вярвате ли на тези твърдения, колеги?
 
“Дянков пипа от стратегическия резерв на Здравната каса. Всъщност, Дянков и при двете си мисии в Световната банка се е провалил. Сега това му се случва за трети път. Само че сега цената ще я плати българският народ, правителството и лично прамиерът.”

Проф. Кръстьо Петков,
в. “Шоу”/14 септември

“Няма да позволим правата, които сме извоювали с много пот и кръв, да бъдат върнати 20 години назад. Не може някой съвсем нагло да казва: “Това е посоката!”. Нека министър Борисова да се запознае с предизборната програма на ГЕРБ… Не може права, гарантирани от Конституцията и Закона, да бъдат отказвани! Ако болницата няма бюджет да ме лекува, аз нямам друг изход, освен да поискам от лекаря си писмен отказ и да потърся формуляр Е-112 – за лечение в чужбина. Значи ние наистина трябва да се изнасяме в чужбина. И какъв дебат да има, както предлага председателката на Комисията по здравеопазване, след като не е формулирана здравната реформа от Анна-Мария Борисова?!”

Теодора Захариева, председател на
Центъра за защита правата на пациентите

“Здравеопазването ни е в мозъчна смърт!”

 Проф. Милан Миланов,
Председател на Етичната комисия на БЛС
 
“Къде са стратегията и ясния антикризисен план на проф. Борисова? Пак се работи на парче! В здравеопазването няма цялостна концепция и проблемите станаха много сериозни!”

Мартин Димитров,
Председател на СДС

“Свидетели сме н пълен хаос и разпадане на здравната система! Върви се към ликвидация на общественото здравеопазване и насочването му към платено.”

Сергей Станишев,
Председател на БСП

“Дянков е прав да крепи фиска на държавата с този резерв от над 1,2 млрд лв на Касата, но хората умират!

Но аз, на мястото на Анна-Мария Борисова бих поставил условие: или Дянков, или аз…”

“Анна-Мария действа емоционално. Но тя няма какво да направи, защото няма пари.”

Проф. Радослав Гайдарски,
бивш здравен министър

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.