Осквернена е паметта на един достоен българин!

На вниманието на Мартин Радославов,
гл. редактор на в. “Уикенд”

 
Уважаеми колега,

В бр. 38/2010 на оглавявания от Вас вестник е поместена информацията (или по-точно – дезинформацията) “Вдовица и шофьор наследяват Желязко Христов” от Мая Стефанова. Тя бе публикувана точно в деня на погребението на един от най-видните съвременни българи и възпитаници на пловдивския Медицински иниверситет.

Основният принцип на нашето Пловдивско лекарско общество е: “Всеки човек има право да боледува и оздравява, да страда и умира с Достойнство!”. Същото условие би трябвало да спазваме и спрямо мъртвите ни сънародници. Уви, всички ние сме временни гости на Белия Свят и за никой от нас не е без значение какъв спомен ще остави след себе си. Но с въпросната публикация бе нанесен непоправим морален удар върху паметта на скъпия ни покойник и неговото семейство.

Дългогодишният му личен шофьор, за когото журналистката твърди, че е имал “гореща хомосексуална любов” с шефа си (разполага ли авторката с доказателствен снимков материал за нея?), почина от масивен инфаркт 40 дни преди него в родното си село Старосел, така че е абсолютно невъзможно да е “бдял до последно над леглото му”. Проф. Христов наистина бе лекуван известно време в Истанбул, но почина не там, а в УМБАЛ “Св. Георги” – Пловдив. И съпругата му никога не е била учителка, а винаги – лекарка; в момента е доцент по неврология. На фона на всичките тези възмутителни редове най-безобидно е твърдението, че всички са го наричали “Желязката”; за всички нас още от студентските години той си беше само “Жеко”. Тежката му болест бе открита в края на м. март т. г., така че не е страдал “в последните години”. И какво означава намекът “гей-забавленията повредили имунитета му”? 

По този гнусен начин ли ще изпращаме нашите сънародници, без значение какви служебни или държавни постове са заемали? Евентуалната им сексуална ориентация ли ще бъде водеща в спомените ни за тях, или деянията им? 
Най-колегиално настоявам за опровержение на въпросната невярна публикация, която не само осквернява паметта на един достоен българин, но и не прави чест на оглавявания от Вас вестник.

Tags: , , ,

Comments are closed.