Резистентността – вечният проблем

Един от тежките проблеми в терапията на инфекциите в днешно време е резистентността на микроорганизмите към антибиотици. Европейският център по контрол на болестите в Стокхолм е тревожно заинтересован от проследяването на тази нарастваща устойчивост на бактериите към терапевтични средства. След влизането на България в Европейския съюз се поставиха императивни изисквания към нашата страна за обективизиране и ясно очертавана на истинската картина на проблема.

В тази връзка Европа разчита на експертизата, координацията и програмите, разгърнати от Националния център по заразни и паразитни болести. Европейският център по контрол на болести определи и т. нар. Национален Focal Point  в лицето на Проф. Д-р Тодор Кантарджиев, който отговаря за цялостната мониторингова система на резистентността в нашата страна.

В тази връзка на 08.10. в аулата на НЦЗПБ се проведе работна среща на микробиолозите от болничните заведения на страната, които са професионално ангажирани в извършването на това проследяване и провеждането на правилна антимикробна терапия. Обсъдени бяха начините на събиране и анализ на данни на национално и европейско ниво, както и техниките за сравняване на резултати. Провеждането на правилна антибиотична терапия, насочена срещу конкретния причинител на инфекция, е основна задача на клиничните микробиолози и това е с, което те за безценно полезни на колеги и пациенти. Рационалният подход в изписването на антибиотиците в болничната и извънболнична медицинска помощ е пряко задължение и професионална отговорност на специалистите по клинична микробиология.
Микробиолозите от водещи болници на страната са включени в проследяване резистентността на индикаторни микроорганизми, предизвикващи тежки инвазивни инфекции. Същите колеги участват и в европейската система за контрол на инфекциите и резистентността на бактериалните причинители (TESSy).

Водещи специалисти изнесоха презентации както за системата за надзор, така и за нови терапевтични и диагностични подходи.

Срещата беше лишена от помпозност, но изключително ползотворна за нашето здравеопазване. Участниците получиха ясен ориентир за практическата си работа в следващите две години.

Tags: 

Comments are closed.