На вниманието на Министър д-р Стефан Константинов

Официализирането на 15 август от МС като Национален ден на спасението

Уважаеми г-н Министър,

На 15 август, от 2005 г., нашата колегия отбелязва Националния Ден на Спасението с ритуално 1-минутно мълчание точно в 12 ч. Честването е създадено в памет на бележития подвиг на д-р Стефан Черкезов, който на тази дата през 1963 г. спасява 47 пътници от пламналия автобус, с който се връща от служебна командировка, и единствен той почива на следващия ден от тежките си изгаряния.

Открили сме имената на още 120 колеги, предимно хирурзи и акушер-гинеколози, починали при изпълнение на служебния си дълг (от преизтощение след извършени тежки операции и нощни дежурства, заразили се от свои пациенти или загинали при катастрофи с линейки на път за пациенти).

Освен лекари, има и много други хора (полицаи, огнеборци, минни и водни спасители), които са загинали при спасителни операции. Наш родолюбив дълг е да почитаме паметта и делото им.

Досегашните Ви предшественици Нанев и Борисова не придвижиха въпроса до МС (прилагам Проекторешение, прието от Колегиума на ексминистър Нанев), въпреки нееднократните ми настоявания. То се подкрепя от БЛС, СУБ, Ректорския съвет, БЧК и десетки наши професори.

Ако то стане решение, България ще бъде единствената страна в ЕС (а вероятно – и в света), която ще отбелязва паметта и делото на своите сънародници, загинали при спасяване на човешки живот. Най-много сред тях са колегите-лекари. Така България ще получи отлична оценка за своята духовност и морал.

Надявам се, с присъщата Ви енергичност и интелект, да предложите в най-скоро това проекторешение (съответно – прередактирано) на вниманието на Премиера и МС. Бъдете уверен, че то ще бъде прието изключително радушно от нашата колегия.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.