Официализирането на 15 август като Национален ден на спасението

На вниманието на Министър-председателя Бойко Борисов
Копие: Министър д-р Стефан Константинов

Уважаеми г-н Министър-председател,

Позволявам си да Ви пиша може би за 4-ти път по този въпрос, но съм убеден, че ще вземете отношение, имайки предвид Вашето наистина чудесно предложение, прието от МС м. г.: за обявяване на Разпети петък за почивен ден.

Припомням Ви, че на 15 август 1963 г. младият селски лекар д-р Стефан Черкезов спасява 47 души от пламнал автобус и единствен загива на следващия ден от тежките си изгаряния. Издирил съм имената на над 120 лекари и 12 м. с., починали вследствие преумора по време на работа, заразяване от болестите на свои пациенти или катастрофи с линейки. Има и полицаи, както и огнеборци, минни спасители и обикновени граждани, загинали при спасяване на хора.

От 2005 г. на 15 август, точно в 12 ч., персоналът на десетки лечебни заведения у нас излиза пред вратите им за 1-минутно мълчание в памет на д-р Черкезов и другите медици, починали по време на работа или вследствие нея.

Напразни останаха усилията ми да подтикна ексминистър Божидар Нанев да внесе съответното проектопостановление в МС за официализиране на 15 август като Национален Ден на Спасението. Приемничката му Анна-Мария Борисова пък ме посъветва да… поискам разрешение (!!) от Светия Синод, сякаш сме синодална, а не парламентарна република. Наистина, 15 август, датата на подвига на д-р Черкезов, съвпада с Деня на св. Богородица, Майката на Спасителя – което пък се явява едно щастливо съвпадение за случая.

Ако 15 август бъде официализиран от МС, то България ще бъде единствената страна в ЕС, а вероятно – и в света, която ще почита своите сънародници, загинали при спасяване на човешки живот.

Сам можете да прецените (ако одобрите идеята) дали официализирането ще се изразява по-подчертано (с почивен ден (което едва ли ще бъде проблем, предвид отпускарския период) или само с 1-минутно мълчание, подобно на 2 юни.
Който и начин да предпочетете, това несъмнено ще предизвика интерес в ЕС и ще бъде отчетено като принос на България към нейния и на цялата общност морален облик.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.