24 ноември: празник на УМБАЛ “Света Екатерина”

Св. великомъченица Екатерина е живяла по времето на император Максимиан (286-305) в гр. Александрия, Египет. Баща ѝ бил местният цар. Майка ѝ изповядвала християнската вяра, която е въведена през 325 г. от Константин Велики за официална религия на Римската империя. Максимилиан бил убеден езичник и жестоко преследвал християните.

Едва 18-год., Екатерина били чудно хубава и начетена, изучавала философия и медицина, грижела се за болните хора. Прегърнала вярата на майка си и станала най-ревностна християнка, при това – не само без да се прикрива, но и като открито проповядвала вярата си.

В края на своето властване, император Максимиан посетил Александрия и призовал гражданите да дойдат в езическия храм, за да принесат жертвоприношения на своите езически богове. Екатерина дръзко се изправила срещу него и го призовала да се откаже от намерението си и да приеме християнската й вяра.

Напразно се опитвал да я обори императорът. Накрая й обещал власт, пари, всякакви облаги. Жена муАвгуста обикнала прелестната Екатерина и приела вярата й. Това разярило Максимиян и той наредил Екатерина да бъде жестоко измъчвана, за да се откаже от християнството. Напразно. 

Тогава император Максимиян наредил първо да обезглавят съпругата му Августа, после – и Екатерина. 

Това станало през 305 г.

Денят на св. Екатерина, 24 ноември, бе обявен преди 2 години за Празник на болницата, която носи нейното славно име.

Честит празник на всички, които носят името на св. Екатерина, както и на целия персонал на болницата. Днес е техният колективен имен ден!

За много години, скъпи колеги!

Tags: 

Comments are closed.