РИОКОЗ – Кърджали

РИОКОЗ – Кърджали е водещ партньор по изпълнение на европейски проект BG 2006*018-387.04.01.01. – Трансграничен изследователски център „Околна среда – здраве” по оперативна програма Регионално развитие – Териториално сътрудничество Р.Гърция – Р.България 2007-2013 г. Директорът на инспекцията доц.д-р Жени Стайкова,дм съобщи за в. „Български лекар”, че проектът бе одобрен от Съвместния управляващ комитет с решение от м.декември 2010г. и предстои подписване на договора. При изпълнението му първи партньор на инспекцията ще е Сдружение „Обществена коалиция за здраве – Кърджали”, а втори – Лабораторията по хигиена и опазване на околната среда в Медицинското училище към Тракийския университет „Демокрит” – Александропулис,Р. Гърция.

Целта на проекта, който е на стойност близо 2 млн. евро, е да се повиши качеството на живот в трансграничния район Кърджали – Комотини и се подобри здравния статус на населението чрез осъществяване на постоянен контрол на компонентите на околната среда (атмосферен въздух, почви, води и храни, както и биологичен материал) и влиянието им върху човешкото здраве.

Към Регионалната здравна инспекция, която от началото на т.г. обедини Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве и Регионалния център по здравеопазване, ще бъде изграден Трансграничен изследователски център „Околна среда-здраве” за изследване качеството на околната среда и оценка на здравния риск. Системата за обмен на информация ще използва събраните от лабораториите данни по специално разработена програма между партньорите от българска и гръцка страна. Системата ще създаде възможност за извършване на изследвания при кризисни ситуации с използване на преносимо оборудване за пробонабиране. 

Цел на проекта по време на изпълнението му е и да се повишат знанията и квалификацията на специалистите по проблема от двете страни на границата. Доц.Стайкова го определи като уникален по своята мащабност и актуалност: „Неговата устойчивост е гарантирана, тъй като Кърджали е екологично рисков район, а проблемите, свързани със замърсяването на околната среда и влиянието й върху здравето на човека, са значими в световен мащаб. Изпълнението на проекта ще допринесе за предприемането на адекватни мерки от институциите с отношение към проблема за подобряване качеството на жизнената среда, както и за изработването на профилактични програми с цел подобряване на здравния статус на населението”.

Tags: ,

Comments are closed.