Чрез доц. Г. Паскалев, ректор на МУ – Пловдив
На вниманието на Ректорския съвет
 
Уважаеми колеги,

Позволявам си да ви отправя за обсъждане и евентуално приемане следните предложения:

# Всяко уважаващо себе си висше училище има свой девиз, който е изписан на логото, фасадата и бланките му. Нашият любим роден Медицински Университет е вече на 65 години, и не би трябвало повече да стои без девиз.
Предлагам МУ – Пловдив да приеме като свой девиз 3-тe принципа на в. “Български лекар” и Пловдивското лекарско общество, а именно:

“Уважавай живота, обичай болния, почитай колегата!”;

още повече, че той, според скромното ми мнение, отразява обобщено възгледите, работата и стила на нашите знаменити учители, както и охарактеризира създадената от тях Пловдивска медицинска школа.
# В миналото ВМИ – Пловдив носеше името на Ив. П. Павлов. Останалите МУ в страната нямат патрони. Предлагам ви МУ – Пловдив да приеме името на най-великия български светец, небесен покровител на нашия народ (и, от 1994 г. – патрон на българските лекари) св. Иван Рилски Чудотворец? Това не само ще издигне духовността и авторитета на преподавателите студентите, но и 19 октомври, Денят на българския лекар, ще стане празник на МУ – Пловдив.
# Предвид застаряването на населението, в лекторския масив на Катедрата по вътрешни болести да се въведе за първи път у нас и дисциплината “Геронтология”.
# За пръв път в страната (а вероятно – и в ЕС) МУ – Пловдив да добави към кандидатстудентските изпити по биология и химия – и тест за човеколюбие (вероятно след съгласуване с МОНМ); защото то се оказа най-големият дефицит на българското здравеопазване (може би дори по-тежко от недофинансирането и все по-ниската квалификация).
# Предвид рязкото спадане на духовността и човеколюбието в медицинската професия, в ранните курсове (III-IV; също за пръв път у нас) да се изучава – дори и само за 2 учебни часа – дисциплината “Медицинска етика”.  Прилагам съответната глава от подготвената за печат монография “Здравно-религиозна култура”.

Tags: ,

Comments are closed.