БЛС = имитация на дейност

Уважаваният проф. Веселин Борисов подаде оставка като член на УС на БЛС. Част от мотивите му (които напълно споделяме) излагаме по-надолу (от интервюто му пред в. “Форум медикус”/25 април):

“Корабът на БЛС не е потъващ, защото е бетониран със закон за задължително членство и членски внос. (А, да си дойдем на думата: именно този задължителен членски внос бе най-важното, заради което навремето Игнатов създаде Закона за съсловните организации го и прокара през НС и Конституционния съд, с помощта на тартора си – баш-демократа Иван Костов, бел. Т. Н.) И точно това е рискът – както и да работи УС на БЛС, добре или зле, членската маса (и вносът, и вносът!, бел. Т. Н.) са гарантирани. Корабът на БЛС не е потъващ, той просто хаотично се люшка в морето без ясна посока и харчи гориво на вятъра.

От началото на мандата, вече за 2,5 години, досега не е проведено нито едно редовно заседание на УС – всички са били все извънредни, често в последния момент, без прецизна подготовка и предварително изработени становища за обсъждане.
Не бях и не съм съгласен с налагания от председателя стил на неяснота, на лъкатушно движение, на недооценка на хронични слабости в организационния живот на БЛС, на липсата на здрав екип, на погрешен подход към намаляващото обществено доверие в лекаря, на самоизолирането на ръководния орган от съсловието, на нерационални разходи. Разходите за заплати на двете водещи лица в УС не са малък процент от събрания членски внос. Лидерите на лекарските камари и съюзи в Европа не получават заплати!

До последния момент преди Събора нямах окончателния текст на проекта за промяна в Устава. (Познати истории, 10 години играни ни от избрания за… пожизнен почетен председател – !!?? – Игнатов; да, да, същият, който ни набута задължителното членство и ни крещеше като луд по съборите; това бе стилът и на търговеца на мазут, бел. Т. Н.) Възможен ли е подобен стил на работа в една официална авторитетна (сигурно е искал да каже – авторитарна, бел. Т. Н.) институция!

Що се отнася до Събора в Равда, той беше поредната илюстрация на имитация на дейност. Необясним и неоправдан разход на време и пари. Защо и кому бе нужен подобен Събор? (При това – на Лазаровден и Цветница; това си го позволяваше само търговецът на мазут, който, все пак, не изповядва нашата вяра, бел. Т. Н.) Три дни дебати, чийто резултат е само избиране на комисии и неясни намерения за бъдещето. (Избраха дори и комисия за построяването на Лекарския дом; членовете й са от различни краища на България; ха да ги видим кога ще се съберат и какво ще решават; може би ще излязат на съботник да му копаят основите и да му бъркат бетона, бел. Т. Н.)

Нужен е принципен завой, за да се излезе от познатата стратегия на оцеляване.

Обща предпоставка за слабостите в УС са основни дефекти в ЗСОЛЛДМ. Този закон не  подлежи на редактиране, а трябва да бъде цялостно отменен и заменен с принципно нов – за Българска лекарска камара. (Нали именно заради нашето несъгласие с подготвяния тогава престъпен Закон за съсловните организации, през 1998 г. тогавашният председател Игнатов се отказа от вече наложилия се и напълно безплатен за БЛС печатен орган в. “Български лекар”?, бел. Т. Н.)
Странно ни се вижда обаче, че оставките на цели 2 членове на УС на БЛС – проф. Веселин Борисов и д-р Милен Чолаков, не са  оповестени в казионния орган. Сякаш нищо особено не се е случило. Стари, познати истории от уж отминалите авторитарни времена за БЛС, вмирисани на мазут и печатарско мастило Не вярваме така да се прави добра журналистика.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.