Официализиране на 15 август като Национален ден на спасението

ДО
Министър-председателя на БЪЛГАРИЯ
Г-н Бойко БОРИСОВ
  

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

от д-р Константин ТРЕНЧЕВ, президент на КТ “Подкрепа” и
д-р Тотко НАЙДЕНОВ, гл. редактор на в. “Български лекар”,
гл. секретар на най-масовото здравно неправителствено сдружение Национален Алианс “Живот за България”

Уважаеми г-н Премиер,

На 15 август 1963 г. младият, едва 26-годишен лекар на с. Стрелец, Великотърновско д-р Стефан ЧЕРКЕЗОВ самопожертвувателно спасява 47 пътници от пламнал катастрофирал автобус, като на другия ден единствено той мъченически почива от получените си тежки изгаряния, като оставя сираче дъщеричка на няколко месеца. (Днес болницата във Велико Търново носи неговото име.)

Известни са ни имената на над 120 български лекари (половината от тях – с хирургически специалности) и 12 медицински сестри, починали поради преумора и напрежение по време на извършвани от тях операции или тежко нощно дежурство, както и след заразяване от пациенти или при пътно-транспортни произшествия с линейки. Много българи с други професии са загубили живота си при спасяване на хора, нападнати от бандити, на давещи се, на затрупани миньори и пр.

От 2005 г., по наша инициатива, 15 август се отбелязва в много лечебни заведения в страната като Национален Ден на Спасението (наричан вече “Лекарският 2 юни”) по установения и наложил се тържествен ритуал: персоналът излиза пред вратите им точно в 12 ч и с 1-минутно мълчание, съпроводено от сирените на линейките, изразява почитта си към паметта и делото на д-р Стефан Черкезов и останалите лекари и български граждани, пожертвали се при спасяването на човешки живот.  

Тази наша идея досега е била подкрепена и съорганизирана от МЗ, БЛС, КНСБ, КТ “Подкрепа”, Противопожарна охрана при МВР, БЧК, Съюза на учените в България, Съюза на българските медицински дружества, Общонационално Сдружение “Мати Болгария”, Национален Алианс “Живот за България”, ВМА, Пловдивското лекарско общество, Медицинския Университет – Пловдив и други държавни органи и неправителствени организации.
Уважаеми Премиер,

Предлагаме Ви:

МС ДА ОФИЦИАЛИЗИРА 15 АВГУСТ като

           НАЦИОНАЛЕН ДЕН НА СПАСЕНИЕТО,

който да бъде отбелязван в цялата страна по подобие на 2 юни – точно в 12 ч с 1-минутно мълчание, придружено от сирени. Това ще бъде нашата малка морална признателност към лекарите, медицинските сестри, полицаите, огнеборците, минните, планинските и водни спасители, както и към всички други българи, пожертвали се за хората.

Така България ще стане единствената страна в ЕС, а вероятно – и в света, която ще почита паметта и делото на своите сънародници, загинали при спасяване на човешки живот.

Темата има още една допълнителна стойност: датата на подвига на д-р Черкезов съвпада, вероятно – по Божията промисъл, с Успение Богородично, когато целият християнски свят чества Майката на Спасителя.

Следващата Ви стъпка може да бъде още по-мащабна: да отправите Ваше предложение до ЕС
15 август да стане ОБЩОЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПАСЕНИЕТО,
което, ако бъде прието, несъмнено ще има огромен морален принос към авторитета на България и нейните самоотвержени хора.

Така ще докажем, че моралните ценности са не по-маловажни богатства от материалните.
И още: че малките народи също могат да притежават голяма Духовност и морална сила!

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.