На вниманието на колегите и УС на БЛС: “Още веднъж за любовта” – каква възхитителна сага за лекаря!

Гледайте този филм; наградете режисьорката му:
“Още веднъж за любовта” – каква възхитителна сага за лекаря!
Най-после, доживяхме да видим един прекрасен български филм за Лекаря и Любовта! И то не за кой да е, а за самия д-р Иван Руменов (1914–1994). Този, дето цял живот до преклонна възраст вършеше чудеса със скалпела си в София, Бургас, Ямбол и Средногорие, и вдигаше от гроба и мъртвите. Ученикът на знаменития Финстерер, любимият асистент на легендарния проф. Александър Станишев. Принуден, след злокобния 9 септември, да се “скрие” чак в Бургас, за да не го пратят в концлагер. Полиглот, турист, алпинист, планински спасител, моторист, скиор, меломан (обожаваше Моцарт, Шопен, Чайковски), библиоман (четеше неистово през всяка свободна минута). И пламенен патриот, който неистово обичаше Медицината и Майка България. Определяше хирургията като “благородно мъчение”, и още: “напрежение, болка и красота”.

Когато най-великият ямболски лекар и хирург д-р Васил Ковачев (1925-1975) си отиде от тежка болест, при нас дойде Руменов. По-скоро – слезе като Зевс от Олимп. И ни удиви с виртуозната си техника, с всеотдайността и работоспособността си, с колегиалността си, с обичта към пациентите. Макар и вече над 60-те, беше неуморим, беше пример за нас, младите, и упование и гордост за старите.

Филмът “Още веднъж за любовта” е възхитителна, досега невиждана по киносалоните разтърсваща сага както за живота на един Лекар и Хирург, така и за всеизцеряващата сила на Любовта. Потресаещата случка съм я чувал лично от д-р Руменов, разказал съм я и в книгата си “222 любовни лекарски истории”. Едно момиче, бдящо над претърпелия тежка операция свой любим, спомага за изцеляването му. Но, разказана от сценаристът Георги Данаилов и пресъздадена от талантливата прекрасна режисьорка Магдалена Ралчева, тази история се превърна във филма-събитие за годината; а превъзходната игра на Калин Врачански (абсолютно влязъл в образа на незабравимия д-р Руменов), Симеон Лютаков и колежката д-р Сениде Делфроуз (завършила медицина в София, родом от Иран; Боже, възможно ли е да има такива невероятни очи; Господи мили, каква красота, грация и актьорско присъствие блика от всяка фибра на това крехко момиче!) прави филма наистина от европейска величина.

Премиерата на този невероятно красив, нежен и вълнуващ филм-приказка и видение за Любовта, е на 13 декември, вторник, от 19 ч. в СИТИ-МОЛ – бул. “Стамболийски”.

Всеки лекар би трябвало да го гледа!

А на УС на БЛС предлагаме да награди с Почетен знак младата режисьорка!

На добър час, “Още веднъж за любовта”!

Бъди вечна, Любов! Бъдете вечни, български Лекари!

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.