Имен ден на болница “Св. Екатерина”

Стана традиция персоналът на първата болница от европейски тип у нас – “Св. Екатерина”, построена и оборудвана от създателя на българската кардиологична школа проф. Александър Чирков (първия носител на най-високото професионално-съсловно звание “Лекар на България”) да отбелязват именния й ден (24 ноември).

Проф. Чирков, който има афинитет към философията, се спира на нейното име за патрон на изградената от него първа модерна болница от европейски тип у нас.

Едва 18-годишна, живеещата в гр. Александрия бъдеща светица Екатерина, произхождаща от знатен род, била не само ослепително красива и възхитително умна, но и изграден философ и лекар. Отдавна била възприела християнската вяра на майка си.

По това време Рим се управлявал от 4 съимператори. През периода 286-305 г. сред тях са били Диоклециан и Максимиан, които се оказали големи изверги.

През последната година от тяхното владичество Максимиан заповядал да бъдат обезглавени св. Димитър Солунски

Чудотворец и св. Мина, както и първия чернокож светец, Мориц (римски офицер, воювал с копието на Исус), а също и всеки 10-ти легионер от неговия полк, защото не са се  молели на тях, а на Бога.

По време на посещението на Максимиан в Александрия Екатерина го умолявала да не прави жертвоприношения на езическите богове, особено пък, както той възнамерявал – с хора, защото Бог е един и не се нуждае от тях.

Напразно Максимиан я увешавал да се върне в езичеството. Тя му заявявала, че никога няма да се отрече от Бога. Останала непреклонна, въпреки жестоките изтезания, на които я подложили.

Накрая, по заповед на Максимиан, била обезглавена с меч от римски войник.

Но Господ вижда всичко и никога не забравя да праща възмездие!

Съимператор Максимиан загива, 56-годишен, в кампания против скитите.

Днес в Болница “Св. Екатерина” работят десетки достойни лекари и медицински сестри.

На тях и изпълнителния й директор проф. Генчо Начев, Лекар на България, желаем крепко здраве и нови успехи в толкова отговорната им дейност!

Tags: , , ,

Comments are closed.