Здравната каса е изпълнила всички свои задължения по провеждане на рамковото договаряне

На пресконференция на 7 октомври т.г. в НЗОК представителите на институцията – директорът на НЗОК – д-р Румяна Тодорова и председателят на УС на НЗОК д-р Емил Райнов, разясниха, че позицията на Управителния съвет на Касата за провеждане на конструктивни преговори с представители на БЛС остава непроменена. Развитие за хода на преговорите по НРД 2009 обаче няма,  тъй като не е изпълнено най-важното условие, съгласно чл. 54 от Закона за здравното осигуряване: Управителният съвет на БЛС да упълномощи представители за водене на преговорите.

„Вече три месеца липсата на този документ спира договарянето. Ние нито оспорваме легитимността на УС на БЛС, нито имаме право да го правим. Само искаме да получим протокола с упълномощените представители на лекарския съюз. Когато се водят преговори и едната, и другата страна трябва да знаят кой стои насреща, с кого ще се дебатира. Такъв протокол получихме от Българския зъболекарски съюз, очакваме същото да стори и Българският лекарски съюз”, заявиха ръководителите на НЗОК. Те са категорични, че Касата е изпълнила своите ангажименти по провеждане на преговорите за НРД 2009.

 

На заседанието си от 3 октомври т.г. Управителният съвет на институцията е приел предложения от оперативното ръководство Проект за закона за бюджета за 2009 година. Предстои проектът да бъде представен за разглеждане от Събранието на представителите, което ще заседава на 20 октомври т.г., след което до края на октомври той трябва да бъде внесен от министъра на здравеопазването в Министерския съвет и в Народното събрание.

 

Не може да се говори само за „финансиране” на медицински дейности, без да са променени основни нормативни документи като Наредби № 39 и № 40 – за профилактиката и диспансеризацията, и за основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Именно тяхната актуализация ще доведе до по-високо качество на работа на лекарите и до подобрени услуги за здравноосигурените, е мнението на директора на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

 

Националната здравноосигурителна каса остава с желание за постигане на съгласие по НРД 2009, но само при представяне на дължимата информация за упълномощени представители от страна на Българския лекарски съюз. Обратното би било в ущърб на здравноосигурените граждани, чиито права Касата по закон е длъжна да защитава.

Tags: , , ,

Comments are closed.