Сила и знание – европейската здравна грамотност

Никой не предполагаше, че д-р Даниела Савова е бдяла цяла нощ над родилка, която сама е забременила преди 9 месеца “ин витро” в АГ Болница “Д-р Щерев”, и й е акуширала успешно. Колежката имаше съвсем свеж, щастлив и бодър вид, когато изнесе великолепна обучителна лекция пред столични журналисти. Умората бързо изчезва, щом си направил поредното Добро!

Д-р Даниела Савова е част от блестящия екип на доц. Атанас Щерев. Тя е член на Европейската асоциация по човешка репродукия и ембриология, както и на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве. Има безброй успехи в областта на лечението на стерилитет и нови репродуктивни технологии. Както и безспорен авторитет в гилдията.

Американската фармацевтична фирма МSD (създадена през 1891 г. от Мърк) е повече от достойна за уважение. Тя е изключително авторитетна и мощна: в нея работят над 100 000 служители в повече от 140 страни по света; над 4000 висококвалифицирани учени са заети с научните изследвания и разработки, като 20 от тези учени са удостоявани с Нобелова награда в областта на медицината и биологията.

МSD е създала над 100 революционни лекарства и ваксини с изключителна ефективност. Достатъчно е да се споменат само най-емблематичните от тях: пеницилин (патриархът на антибиотиците); стрептомицин (първият специфичен антибиотик срещу туберкулозата); индометацин; кортизон. През 2010 г. приходите й са 46 млрд долара. Годишно МSD изразходват над 8 млрд долара за научно-изследователска дейност.

МSD е водеща в света в разработването на нови класове медикаменти за най-разпространените заболявания: хипертония, сърдечно-съдови, ревматологични, инфекциозни и очни заболявания, бронхиална астма, остеопороза, диабет, СПИН, Паркинсон, Алцхаймер, затлъстяване. Милиони хора са спасени, други милиони водят пълноценен живот благодарение лекарствата и усилията на МSD.

Дело на МSD е и първата ваксина срещу рак. Тя действа на човешсия папилома-вирус, който е основният причинител на рака на маточната шийка. Познат е у нас като силгард (първата 4-валентна ваксина срещу рака на маточната шийка).

За над 18-годишното си присъствие на българския пазар МSD е доказала своята коректност и е завоювала сериозен авторитет. В българското й представителство работят 80 служители, които разпространяват над 30 фармацевтични продукта. Само за последните 5 години МSD е въвела у нас над 10 нови лекарствени средства, вкл. първият представител на нов клас лекарства, който ще позволи да се промени начинът за контрол върху диабета.

МSD обаче се включва в усилията на обединението “Европейска здравна грамотност”, като стартира в България инициативата си “Сила за здраве”. Под това мото ще се проведе цялостна кампания за повишаване на ниската здравна информираност и култура на българите. Като част от кампанията се предвиждат: ежемесечни срещи с журналисти по ключови теми; създаване на интернет-сайт “Сила за здраве”, който ще информира граждани, пациенти и лекари; организиране на профилактични прегледи; обучения в избрани училища и университети; популяризиране на световни и европейски проекти за превенция на ключовите заболявания.

Добре дошъл на новия ръководител на българското представителство на глобалния фармацевтичен лидер МSD г-н Атила Ниегреш. Честито и на добър час!

Tags: , , ,

Comments are closed.