Животът на българина – на боклука!

Скандалът с изхвърлянето на човешки ембриони на боклука е потресаещ. Не става въпрос за престъпното отношение на някакъв си санитар от моргата на благоевградската болница, който е разчиствал фризера й. В това отвратително деяние всъщност се крие отношението на преобладаващата част от нашето общество към най-висшата ценнат – Човешкият Живот.

“Уважавай Живота!” – е безсмъртнното кредо на големия лекар Алберт Швайцер, носител на Нобелова награда. Блестящ органист-виртуоз, той зарязва кариерата си на музикант, записва се да следва медицина и след като се дипломира, изнася турне по европейските столици, където свири в препълнените зали Бах. Със събраните средства отива в едно селище в африканските джунгли на днешен Габон, където построява болница и се грижи безплатно за местното население, масово страдащо от дизентерия, холера, малария, сифилис. Това продължава, с кратки прекъсвания, над 40 години.

“Още е живо е, мамка му!” – още пищят в ушите ми ругатните на горнооряховски акушер-гинеколози по повод помръдването на недоносения плод, изваден от самите тях от фризера, където го е поставила друга санитарка.

Каква е тази чалга-медицина, що за презрително отношение към Човешкия Живот?! Та нали медицината се нарича “хуманна”, а не “бакалска”, “моргаджийска”, “фризерна” или нещо друго?

В гроба биха се обърнали проф. Константин Чилов, акад. Чудомир Начев, проф. Васил Моллов, проф. Стоян Киркович, д-р Стефан Черкезов – символите на българската медицина и нейната всеотдайност. Впрочем, дали днешните студенти-медици, а и практикуващите лекари са ги чували и знаят делата им?

“Уважавай Живота! Обичай Болния! Почитай Колегата! Всеки Човек трябва да боледува и оздравява, да страда и умира с Достойнство!” – това би трябвало да са принципите на съвременния български лекар. А не: “Още ли си жив?”, “Имаш ли направление?”, “Избра ли си екип?”, “Осигурен ли си?”. Вярно, лекарите ни са най-мизерно платените в целия свят; и това унизително положение продължава вече 70 години. Но какво е виновен Пациентът за това? Виновни са държавниците ни, които не се вълнуват от положението.

Защото бездушни маргинали и тарикати ни направиха прословутата “здравна реформа”, и то с една-единствена цел: собственото си обогатяване. Тях никога няма да ги интересува Духовността.

Затова животът на българинът с лека ръка се хвърля на боклука.

Tags: , , , ,

Comments are closed.