УМБАЛ “Свети Георги” организира безплатни прегледи за глаукома

Безплатни прегледи за скрининг на глаукома организира от 19 до 23 март Клиниката по очни болести на Университетска болница “Свети Георги”, съобщи нейният началник проф. д-р Нели Сивкова. Тя обясни, че прегледите и консултациите ще се извършват след предварително записване на телефон 0888 712 362.

Клиниката по очни заболявания в УМБАЛ “Свети Георги” по традиция всяка година организира кампания за профилактика на коварната болест. А периодът за провеждане е в седмицата след Световния ден за борба с глаукомата – 12 март.

От развиването на болестта не е застрахован никой. Някои групи обаче са по-предразположени – пациентите на 50 години, африканците и азиатците, хипертониците и диабетиците, както и всички, които страдат от подчертано късогледство или в семейството им има човек със същото усложнение, каза проф. Сивкова.

Глаукомата представлява група очни заболявания, които причиняват прогресиращо увреждане на очния нерв на мястото, където той се отклонява от окото, за да пренесе зрителната информация към мозъка. При липса на лечение повечето видове глаукома се развиват без пациентът да усети ясни признаци и симптоми и постепенно увреждат зрителната способност.

В повечето случаи процесът е необратим и поради този факт глаукомата се описва като крадец на зрение. Проучванията в световен мащаб сочат, че 5 милиона души са ослепели вследствие на глаукома, като тази цифра се очаква да нарасне до 11,2 милиона до 2020 г. В България болните са около 40 000-50 000 души. Поради тихата прогресия на заболяването, в ранните му етапи половината от пациентите дори не разбират, че страдат от глаукома.

Tags: 

Comments are closed.