Над 3 000 деца са лекувани в интензивния сектор на Детска хирургия

Звеното в УМБАЛ „Свети Георги” е единственото за недоносени и бебета с вродени аномалии в Южна България

Над 3 000 деца досега са преминали лечение през интензивния сектор на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ “Свети Георги”, съобщи ръководителят на клиниката д-р Петя Стефанова. Статистиката бе оповестена от нея в навечерието на 15-годишнината на сектора.

Интензивното отделение на Детска хирургия е единственото в Южна България, в което се приемат недоносени бебета и деца с вродени аномалии. Секторът разполага с 6 интензивни поста и обслужва малките си пациенти по всички европейски стандарти. Наред с лекарите със специалности по детска хирургия, педиатрия и реанимация в интензивното отделение работят и 6 специалисти по детска анестезиология, каза д-р Стефанова.

Клиниката по детска хирургия е създадена преди 50 години, като лечебен и консултативен център на Южна България. Разполага общо с 46 легла. Освен интензивния комплекс, който е открит преди 15 години, в Детска хирургия има сектори по анестезиология и реанимация и отделение по пластична и краниофациална хирургия. В звеното има 4 операционни зали, оборудвани с модерна апаратура и инструментариум, специфичен за детската и пластична хирургия. Лекува се целият обем от направления в детската хирургична патология, без кардиохирургия.

Клиниката е единствен център за Южна България за хирургия на новороденото. Сред останалите основни дейности са хирургия на вродените аномалии, на задържан тестис, предната коремна стена и коремни органи, както и лечение на ехинококоза във всичките й форми, детска гръдна хирургия, съдовите аномалии, цялата детска спешна хирургия и детска травматология, без глава и крайници. Извършва се и пластична хирургия при лицеви аномалии и цепки и краниофациална хирургия.

Клиниката има внедрени нови методики от Европа и САЩ, както и собствени оригинални методи на лечение.

Tags: ,

Comments are closed.