Ще си имаме ли наш разпети петък?

Земята съществува от 4 млрд 567 млн години, а човекът – от 700 000 години. През това време са измрели милиарди хора.

Но най-видният и най-скъпият ни сред тях тези мъртъвци е Богочовекът – нашият Спасител Исус Христос, чийто Разпети Петък неотдавна отбелязахме.

Най-лошото е, че България води по висока смъртност и ниска продължителност на живота в ЕС. Уви, на опашката сме и по демографския показател – минус 5,3 на хиляда. Годишно намаляваме с по 40 000; вероятно за т. г. цифрата ще бъде 50 000. умират около 120 000 български граждани всяка година, а се раждат само 80 000 бебета (т. г. – едва ли повече от 70 000).а демографията и Здравеопазването са 2-та основни стълба на една национална сигурност. Но те са прогнили и скоро ще се срутят.

Ние имаме най-високата заболеваемост и смъртност от:

ССЗ – 67% от общата ни смъртност се дължи именно на тях (при средиземноморските страни този процент е 2-но по-малък!);

от ракови болести губим 17 000 български граждани годишно, и няма как да е другояче, след като само 15% от тях са били диагностицирани в първия, лечим стадий.

В Деня на Разпятието на Спасителя да си спомнихме за хората, загинали при спасяване на човешки живот. За най-големия герой на българското лекарско съсловие д-р Стефан Черкезов, на който само след 2 седмици би трябвало да отбележим 75-годишнината. (Роден е на 26 април 1937 г., в с. Виноград, Великотърновско.) На 15 август 1963, едва 26-годишен, той спасява 47 души от пламнал автобус и единствен почива. В негова памет създадохме през 2005 г. Нац. Ден на Спасението и много лечебни заведения отбелязват подвига му с 1-минутно мълчание в 12 ч.

Спомнихме си и за други спасители. За д-р Борис Байданов, който се удавя при опит за измъкване на давещи се баща и дъщеря от язовир. За най-лекарския род в България – Хекимови (коренът им е от Златоград), от който са произлезли 5 поколения медици – 30 лекари, 5 стоматолози, 2 фармацевти; цели 5 души от тях са починали вследствие работата си, заразени от своите болни: братята Димо и Стоян – от чума (1836); синът на Димо – Георги – от жълтеница; братовчедите Божидар и Кирко Хекимови, хирурзи, загиват по един и същ начин: от масивен инфаркт, вследствие напрежението и отговорността на професията си; току-що извършили тежки операции по спешност посреднощ. А има още толкова наши сънародници: много други лекари – издирили сме над 120 (51 от тях – хирурзи), и 15 м. с., както и полицаи, огнеборци, минни спасители, обикновени хора, които са загинали при спасяване на други хора.

Вече от 6-ти здравен министър чакаме да предложи на МС да официализира датата на повига на д-р Стефан Черкезов – 15 август като Национален Ден на Спасението, и така да отбелязваме не само саможертвата на Спасителя на Разпети петък, но да си имаме наш, български Разпети петък, посветен на българските спасители. Ще бъдем единствената страна в ЕС, която почита своите сънародници, загинали при спасяване на други хора.

За пореден път ни е обещано пълно съдействие от БЛС. При досегашните министри тази идея така и не бе приета…

Tags: , ,

Comments are closed.