УМБАЛ „Свети Георги” получи от МОСВспециална награда за „Зелен бизнес”

Болницата участва в кампанията „Зелена България” с проект на стойност 55 хил. лева собствени средства

Специална награда „Зелен бизнес” получи УМБАЛ „Свети Георги” от Националната кампания „Зелена България” на Министерството на околната среда и водите. Отличието се присъжда за успешна инициатива, свързана с опазването на природата и осъществена със собствени средства, обясни изпълнителният директор проф. д-р Карен Джамбазов.

Наградата му бе връчена лично от председателя на журито – ректорът на Лесотехническия университет проф. д-р Веселин Брезин. Пловдивската университетска болница кандидатства с проект за изграждане на паркови пространства, реализиран през 2011 г. за 55 хил. лева, уточни проф. Джамбазов.

В рамките на проекта в района на Хирургичния блок на лечебното заведение са засадени над 40 дървета и храсти и е озеленена площ от 15 дка. Изградени са система за капково напояване и алеи и тротоари. През настоящата 2012 г. ще бъде закупена техника за компостиране на зелените отпадъци и използването им за последващо наторяване на площите. В момента парковите пространства се поддържат от специално ангажиран персонал на болницата, обясни изпълнителният директор.

Сред основните ползи за околната среда е и подобряването на микроклимата в района на УМБАЛ „Свети Георги”, а системата за капково напояване е пример за пестеливо използване на оскъден за страната природен ресурс – водата. Същевременно с това е създадено устойчиво на климатични промени парково пространство, при чието поддържане не се генерират отпадъци. Проектът допринася за изпълнение на Националните цели за намаляване на биоразградимите отпадъци, подлежащи на депониране, обясни проф. д-р Карен Джамбазов.

Tags: ,

Comments are closed.