Лъжецът може да стане и измамник

На вниманието на УС на БЛС и делегатите на Събора

В книгата “Лекарят – изпитание и съдба (носителите на Наградата “Проф. Чилов” 2001-2010 г.”, издадена от печатница “Кайнадина” – Смолян, четем следните лъжи, несмутимо изречени от един търговец на мазут, който, за всеобщ срам и позор, ни беше цели 6 години и 8 месеца съсловен председател (макар че отдавна не практикува лекарска професия):

“Наградата (“Проф. К. Чилов”, допълнение, Т. Н.) е (учредена, допълнение Т. Н.) по идея на РК на БЛС – Смолян и БЛС. Проф. Чилов е един от ревностните поддръжници и организатори на Лекарския съюз. Освен това нека не забравяме, че д-р К. Чилов произхожда от древния Хекимов род в Родопите и неговото село Славейно е дало над 100 лекари. Поводът за учредяването на наградата бе годишнината от създаването на БЛС. Свой принос в учредяването на наградата, в организирането на честванията имат лекарите от Родопския край, колегите от РЛК – Смолян, както и БЛС, защото наградата е съвместна. През 2001 г. във връзка с първото връчване на наградата, създадохме специална книга. Музеят “Проф. К. Чилов” в момента е общински, но при учредявянето на наградата и след разговори, които съм имал с наследници на проф. Чилов от Швеция и други страни, идеята ми е къщата да стане национален музей. Ние правим всичко възможно за поддържане на сбирката, за организиране на честванията, така че сме съпричастни с паметта на известния у нас и в чужбина български лекар.”

Стоп, стоп, много станаха май измишльотините, които господинът ръси във всяка изречение. Ще ги опровергаем подред.

Самите “Чилови дни”, както и придружаващата ги Награда “Проф. К. Чилов” бяха учредени (добре Ви е известно – от кого, във всеки случай – не от Вас или неговите земляци-смолянски лекари, които трябваше много по-рано от нас да се сетят за най-именития си колега) през м. май 1998 г. по повод 100-годишнината не на БЛС, а от рождението на големия наш клиницист (1898-1955), и съответно – организирани и ежегодно връчвани именно оттогава от създателите на празниците. Справката може да се извърши лесно: всичко е документирано в съответните майски броеве на в. “Български лекар”; има ги по библиотеките; (макар да знаем, че Вие не обичате да четете друго, освен банкноти). За Вас, мили ми г-н Нафтаджия, през 1998 г. никой не беше и чувал.

Още: не ни е известно проф. Чилов да е бил, както Вие твърдите, сторонник на Лекарския съюз, но нейсе; още по-малко пък – да е потомък на Хекимовия род, който е от Златоград и няма нищо общо със с. Славейно (тогава Карлуково) и Чило Николов, бащата на професора. Вероятно много Ви се иска да е направо от с. Козарка, но – уви. С. Козарка е дало на българското здравеопазване друг титан на делото и мисълта, но най-вече – на търговията с мазут. От с. Славейно не са произлезли 100, както Вие лъжете, а около 70 лекари. Но конфабулацията (т. е. преувеличението, да Ви го преведа от латински, защото дипломата Ви от пазарджишкия филиал на ВМИ – Пловдив е едва 3,90) е друга неразривна част от характерния, добре познат ни Ваш стил). Приносът на лекарите от Смолян към тези Чилови дни е единствено в присвояването им (нарича се кражба на интелектуален продукт или плагиатство, а землякът ви Стефан Данаилов направо заявява: “Пиратството ограбва!” – но кой да го чуе и да се засрами?). Това присвояване е извършено от тяхната несменяема съсловна председателка и вдъхновено лично от Вас, г-н Мазутаджия. Нещо повече, доколкото ни е известно (поправете ни, ако грешим), въпросните “Чилови дни” и съответната Награда са… патентовани от Вас двамата (поотделно или може би заедно, защото сте духовно свързани като сиамски близнаци) в Патентно бюро, което си е наистина безобразна кражба и връх в моралното Ви падение. Но какво значеиие има моралът за Вас? Той няма парично измерение, не може да се купи или продаде, ерго – не съществува.

Що се отнася до Вашата лична съпричастност към Къщата-музей, господине, материално тя се изразява в 0,00 лв. Течащият й рухнал покрив бе ремонтиран с личните средства на племенника на проф. Чилов – д-р Никола Шишманов, син на сестра му, кардиолог-пенсионер, който понастоящем живее в Швеция. Той наистина се е срещал с Вас и е останал безкрайно огорчен от арогантното и безотговорното Ви отношение към него и незаинтересоваността Ви към Къщата-музей. Казано по-простичко: Вие просто сте се крил от него, в типичния Ваш стил, познат на всички ни, когато, за срам и позор на цялото българско лекарско съсловие, бяхте председател на БЛС.

Хайде, сега си се съсредоточете върху пробутването на мазутта си (задръстил дюзите на парната инсталация на УМБАЛ “Св. Георги”, посред зимата/2008-2009, в най-големия студ, при което лекари и пациенти мръзнеха няолко кошмарни дни) и прескъпите си отчетни формуляри и успешно, с присъщите Ви фанфари, позиране пред камерите и неясни витиевати напоителни речи, си провеждайте измисления Конгрес на лекарите от Югоизточна Европа, формално организиран от жалкия Ви опит за втори Синод – Вашето частно Сдружение “Български лекар” ЕООД, което незаконно си създадохте още когато бяхте председател на БЛС.

И нека горещо да Ви благодарим, че когато бяхте председател на БЛС поне не издадохте Наредба: всяка сутрин всеки лекар задължително да изпива по чаша мазут от Вашите бензиностанции.

Коментар. Подновяваме предложението си до делегатите на предстоящия Събор на БЛС:

в Устава да залегне забранителната постановка за делегатство и номиниране в ръководните органи на хора, които са били сътрудници на ДС, както и на колеги, които имат медицинска диплома, но не практикуват лекарска професия в последните 5 години. Защо посочваме и години? Защото винаги ще се намерят тарикати, които седмица или дори ден-два преди Събора, ще сключат някакъв фиктивен договор, прим. с частно провициално ЛЗ на свой приятел, и така ще “узаконят” делегатството и номинирането си за ръководството (пресен пример – последният Отчетно-изборен Събор…). И защото един доказан лъжец непременно означава и измамник!

Tags: , , ,

Comments are closed.