Професор Генчо Начев: “Здравеопазването ни е в хаос!”

Под това заглавие в. “Труд”/16 август публикува интервю на Диана Тенчева с проф. Генчо НАЧЕВ. Цитираме някои негови мисли и предложения: “…По отношение КТД ще кажа нещо много важно: при наличното финансиране на болничната помощ е невъзможно да се повиши абсолютната стойност на доходите на персонала. Т. е. спазвайки КТД, ние просто ще променим следното съотношение: ще повишим процента на основната заплата от общото цяло на доходите и ще намалим този за допълнителното стимулиране. Просто няма как да стане по друг начин. Ако искаме абсолютната стойност на заплатите да се увеличи, ще трябва да се подобри и финансирането на здравеопазването, което в момента е трагично. Отива се към уравниловка. Хубавото е, че в този КТД има условност и болниците, които нямат положителелен финансов резултат, могат да не се съобразят с изискването за по-високи заплати.

… КТД не е нещо съществено. А трябва да обърнем внимание на факта, че средствата за здравеопазване са изключително недостатъчни. Че здравната система не е приоритет на държавата. Което е лошо.

…Съсловието има интерес да наказва провинилите се колеги.

… Говоря ви за нещо още по-сериозно. Обаждаш се на 112, а идва частна линейка. Каква е тази връзка между тях? Няма регламент. А това е страшно. Това води до хаоса в здравеопазването.

…Виновни сме всички. Виновно е и МЗ, че не ни слуша какво му казваме. Виновно е обществото, че търпи всичко това. Т е. вината е във всички. И понеже е във всички, тя се размива и всички сме невинни. Знаете, че колективната отговорност е определена безотговорност.

… Но дълги години нищо не се случва. Както и с предложението ми да има класация на лекарите по определени показатели. Пак нищо не става. Може би защото хората, които препочитат да има хаос в здравеопазването, са повече от тези, които желаем ред.”

Коментар. Ние споделяме тези оценки и мнения. Предлагаме на проф. Начев съвместно, с Нац. Алианс “Живот за България”, Съюза на българските медицински специалисти и техния орган в. “Български лекар” да определим показателите на подобна класация, каквато ние също отдавна (и безрезултатно) предлагаме, и тя да се обявява на “Чилови дни”.

Tags: , ,

Comments are closed.