Да ги изучаваме и в историята…

Едно вестникарско-книжно издателство пусна на пазара поредица от евтинки, само по 3 лв, биографии на видни мафиоти от българския ъндърграунд. „Купувайте! – съветва читателите си то. – Много е интересно.“ Сиреч – подобни знаменити хора трябва да бъдат изучавани. Защо да не влязат и в учебниците по история, наред с Паисий, Ботев и Левски. Да служат за пример и подражание на подрастващите: как да забогатеят най-бързо и лесно, че да се возят на лимузини и да любят лъскави гаджета. Е, понякога може и да ги позастрелят, но какво от това? Важното е да станат (ако вече не са станали) новите символи на преуспяващия българин.

Обилно се пише и за новите гаджета на тази или онази новоизлюпена телевизионна или чалга-звезда. Вече знаем за всички техни забежки, както и за любимите им креватни пози. На много от тях сме виждали анатомията разкрита в едър план на уж случайно“ изтървани в публичното пространство фотоси. Надничаме под полите им чрез нагли папараци; изучаваме всеки техен оргазъм или херпес. Този вид информация също попада в ценностния спектър на младото поколение.

Искрено бих се учудил, ако същото това или някое друго подобно издателство пусна поредица от биографии на достойни българи: професори по хирургия напр., които са върнали живота на хиляди хора. Или на люде като д-р Стефан Черкезов, който загива, след като спасява 47 души от пламнал автобус. Но това едва ли някога ще стане.

Българи, сривът на демографията и икономиката ни не е нищо пред срива на Духовността ни.

Опомнете се.

Tags: 

Comments are closed.