Първи случай на раждане след конизацио

Проф. Григор Горчев влезе в историята на медицината!

Известният български лекар, един от най-видните наши онкогинеколози проф. Григор Горчев, който е и втори мандат ректор на Медицинския Университет – Плевен влезе в историята на медицината: негова 32-годишна пациентка, оперирана от него с робота “Винчи” по повод карцинома коли утери, впоследствие забременява и ражда! Ето какво казва проф. Горчев пред в. “24 часа” по случая:

“Беше изключително трудно и сложно, защото жената беше с един яйчник. Повдигнахме го по-високо, за да не бъде засегнат от лъчетерапията. Другият яйчник бе отстранен по-рано поради киста. Едно грешно движение можеше да прекъсне съдовете, които хранят матката.” Асистираната репродукция извършва друг плевенски лекар – д-р Стефан Стефанов от Клиничния институт по репродуктивна медицина, който за първи път трансферира ембриони в матка без шийка, но успява още от първия опит. След забременяването й се извършва и серклаж.

Поздравяваме проф. Горчев и д-р Стефанов за чудесния успех!

Проф. Григор Горчев е едно от най-авторитетните и видни, отдавна наложили се имена в българската онкогинекология. Роден е през 1956 г. в гр. Велико Търново; основно и средно образование получава в Трявна, а медицинско – в Плевен (1982). Има 3 специалности – по АГ, онкология и хирургия. От ординатор в ХО/Трявна стига до ръководител на Гинекологичната клиника при Медицинския Университет – Плевен, чийто успешен ректор е вече втори мандат. Бил е и председател на Съвета на ректорите на висшите училища. Специализирал е тазова хирургия в Центъра за борба с рака “Пол Строс”/Страсбург, Франция; както и в Институт “Гюстав Руси”/Париж, Онкологична болница “Гемели”/Рим, Университетска болница “Каен”/Париж, Университетска болница/Страсбург. Издал е 4 монографии; има над 220 статии в научни списания, повече от 120 научни публикации в чужбина, 3 научни филма; повече от 60 съобщения на международни конгреси и конференции; импакт-фактор 3,356.

Проф. Горчев за първи път в Югоизточна Европа извършва лапароскопска разширена хистеректомия с тазова лимфна дисекция; лапароскопска интервенция при рак на маточната шийка със запазване на детеродните функции; внедрява нова методика при хирурично лечение на гинекологични ракови заболявания; внедрява авангардни технологии в ендоскопската онкогинекологична хирургия; както и Робот-асистирана хирургия (“Да Винчи”). Почетен гражданин на Трявна и на Плевен. Личност на годината (според Американския биографичен институт и Комисията за международни проучвания/САЩ/2005 г. и др.

Tags: ,

Comments are closed.