Национален ден на спасението

На вниманието на Премиер Бойко БОРИСОВ

КОПИЕ: Президент Росен ПЛЕВНЕЛИЕВ

КОПИЕ: Министър Десислава АТАНАСОВА

КОПИЕ: Министър ген. Аню АНГЕЛОВ

Уважаеми г-н Премиер,

Уважаеми г-н Президент,

Уважаема г-жо Министър Атанасова,

Уважаеми г-н Министър ген. Ангелов,

На 15 август за 8-ма поредна година насам отбелязахме пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, пред ВМА с 1-минутно мълчание в 12 ч. подвига и саможертвата на д-р Стефан Черкезов, който на тази дата през 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и единствен умира от тежките си изгаряния. Ритуалът се изпълнява и пред много други болници в страната. Чрез него почитаме паметта и делото на още над 130 лекари, 15 медицински сестри, десетки полицаи, огнеборци и обикновени българи, загинали при спасяване на наши сънародници.

От 2005 г. 15 август е обявен от в. “Български лекар”, с подкрепата на БЛС, БЧК, Нац. Алианс “Живот за България”, Българското хирургическо дружество, Нац. сдружение “Мати Болгария”, КТ “Подкрепа”, ВМА и други организации за

НАЦИОНАЛЕН ДЕН НА СПАСЕНИЕТО.

Надяваме се да приемете Решение на МС, за което настояваме от 2005 г., а именно:

ОФИЦИАЛИЗИРАНЕ на 15 АВГУСТ като

НАЦИОНАЛЕН ДЕН НА СПАСЕНИЕТО,

който ще бъде УНИКАЛЕН за ЕС и целия свят;

още повече, че догодина се навършват 50 години от славния ратърсващ подвиг на националния и най-голям наш съсловен герой д-р Стефан ЧЕРКЕЗОВ.

Става въпрос не за пари или почивен ден, а САМО за 1 минута мълчание – но тя ще бъде с неизмерим морален заряд и въздействие, особено върху младежта, и с принос към Духовността на нашия мил народ, чиито благодетели ще станат още по-известни в ЕС.

Подобно Решение, особено ако е прието преди 19 октомври, Деня на българския лекар, ще представлява и своего рода малък подарък и жест на благодарност към самоотвержените български лекари, който несъмнено ще бъде добре възприет от тях.

Не се съмняваме във Вашето родолюбие, на което и разчитаме!

Да живее България!

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.