Най-бързите лабораторни тестове в страната в УМБАЛ “Св. Марина”

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова официално откри нова апаратура в УМБАЛ “Св. Марина”. Предназначена за Централната клинична лаборатория в болницата, тя е водеща в света по отношение на производителност, обем и видове лабораторни показатели за диагностика във всички медицински специалности.

От месец юли в Централна клинична лаборатория към УМБАЛ ”Св. Марина” работят изцяло новооборудвани Сектор линична химия и имунология, Сектор по лабораторна хематоморфология и Сектор хемостаза.

Сектор клинична химия и имунология е оборудван с автоматичен биохимичен анализатор ADVIA 1800 и имунохимичен анализатор IMMULITE 2000 XРi. Двата апарата са свързани чрез компактна роботизирана система VersaCell. Апаратурата е произведена през 2012 от SIEMENS, единствена в страната до момента и е с уникални възможности. С въвеждането й в експлоатация в лабораторията става възможно напълно автоматизирано и без намеса на оператор да бъдат извършени биохимични и имунологични изследвания на един пациент от една епруветка кръв без да се налага пренасянето на кръвта или препращане на пациента в различни лаборатории. Това спестява време на лабораторните специалисти, разходи на болничната структура и намалява броя убождания и обема кръв, взети от пациента.

Техническите характеристики на двата апарата включват възможност за изработване на 1800 биохимични теста на час и до 200 имунологични параметъра на час. Апаратурата е създадена да обслужва лаборатории с високо натоварване, в каквато се превърна Централна клинична лаборатория с непрекъснато разширяване на обема дейност в Болницата, с разкриването на нови клиники и отделения с различен диагностичен спектър и изисквания. Апаратурата позволява въвеждането на много нови изследвания, част от които до момента се работеха в чужбина – всички индивидуални белтъци, витамини, хормони, вкл. панела растежен хормон и инсулиноподобен растежен фактор-1, лекарствени нива в кръвта и мониториране на имуносупресори при трансплантирани пациенти. Така окомплектованата роботизирана система притежава най-широкия панел за лабораторна диагностика на инфекциозни, алергични и ендокринологични заболявания.

Сектор лабораторна хематоморфология бе оборудван с атоматичен хематологичен анализатор с възможност за 5 диференциално броене на бели кръвни клетки, автоматично изброяване на ретикулоцити /млади клетки от червения кръвен ред/ и броене на клетки в други телесни течности-ликвор и пунктати.

Всички анализатори в лабораторията са свързани с болнична информационна система, което съкращава времето от получаването на резултата в лабораторията до довеждането му до лекуващия лекар.

Tags: 

Comments are closed.