УМБАЛ “Свети Георги” няма да спира операциите

Университетската болница в Пловдив има собствена отоплителна инсталация, взети са мерки за доставка на алтернативно гориво.

Най-голямата болница в Южна България не е застрашена от газовата криза, защото има достатъчно запаси, собствена отоплителна инсталация, която работи с мазут, и пълна готовност да премине на алтернативно гориво, ако се наложи. Това заяви изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги” доц. д-р Илия Баташки. Той бе категоричен, че въпреки спрените доставки на газ, Университетската болница в Пловдив няма да отлага плановите операции, нито ще връща пациенти.

Създали сме кризисен щаб за справяне с проблема, а при спиране на топлоподаването към двете общински здравни заведения, които са на централно парно отопление, можем да приемем допълнително между 1 500 и 2 000 болни на месец, подчерта доц. Баташки. Според него извънредната мярка няма да наруши досегашния ритъм на работа, защото болницата разполага с 1 297 легла, а средно на месец обслужва между 5 500 и 6 000 пациенти от цяла Южна България.

Изискването за минимална температура е 18 градуса, но ние я поддържаме до 22, за да не страдат допълнително пациентите, подчерта инж. Стоян Парахулев.

Tags: ,

Comments are closed.