Наш лекар иска:РОДОПСКО СЕЛО – В “ГИНЕС”

Най-известният български медицински журналист д-р Тотко Найденов ще предложи на Община – Смолян да престави съответните документи за вписване на с. Славейно в Книгата “Гинес” като селище с най-много лекари на глава от населението. Това той ще направи официално на 17 юни в Къщата-музей “Проф. Константин Чилов” по време на тържеството по повод 15-тите юбилейни “Чилови дни”, създадени от него през 1998 г. Пак по инициатива на д-р Найденов с. Славейно е титуловано с уникалното звание “Свещено място на българската медицина”. Тук е роден не само най-големият български лекар проф. Константин Чилов (1898-1955), но и още 70 лекари, 17 стоматолози и 5 фармацевти.

Пред нас д-р Найденов заяви:

“Интересно е, че в Родопите открай време медицината е добре развита. Още Орфей, живял тук 1300 години пр. Хр., е бил не само цар и певец, но и лекар. От Златоград е най-лекарският род в България – Хекимовият, дал на България 6 поколения лекари. Дядото по майчина линия на проф. Чилов – Никола Шопов пък е откривателят на пеницилина, само че това е останало неизвестно за света. Лекувал е цялата околия; в приписките си непосредствено след Освобождението е записал своето откритие: че ако гноясали рани се покрият с мухлясало тесто, те оздравяват много бързо.

У нас напоследък идват и проповядват всевъзможни индийски махараджи, йоги и гурута със сплъстени мазни коси. Защо тези чужди на генома и психологията ни хора ще ни учат на здравословно поведение? Пред очите ни е примерът на нашите родопчани. Не случайно тук живеят най-много дълголетници и столетници в България и има най-малко рак, хипертония, инфаркти, инсулти, остеопороза, психози. Причината е не само в слънчевия добронамерен характер на родопчани (ако повечето българи бяха като тях, нашата страна щеше да е далеч по-напред), но и в отрицателно йонизирания боров въздух, който прогонва свободните радикали (те карат клетките да се израждат злокачествено), подквасеното с бацилус булгарикум кисело мляко, движението. Тук хората не пържат, а пекат храната си. Освен това майките кърмят децата си до 10-12-месечна възраст. Препоръчвам на всички българи да се зареждат със здраве и да идват в Родопите поне 1-2 пъти годишно поне за по 3-4 дни.”

Ден преди “Чиловите дни” в с. Славейно, д-р Найденов, който е не само главен редактор на в. “Български лекар”, но и председател на Клуб “Родопско здраве”, ще организира на 16 юни в съседното с. Кутела 4-тия Родопски здравен Събор. На него по традиция ще се проведат колоездачно състезание, кулинарна изложба на местни специалитети и конкурс за Мис “Родопска крава”. Отново ще бъдат прокламирани и принципите на Клуб “Родопско здраве”:

“Любов, Движение, Радост!”

Comments are closed.