РАЗПЕТИ ПЕТЪК И ЗА БЪЛГАРИТЕ

Нашата планета – Майката-Земя е създадена преди 4 млрд 567 млн години, поне така твърдят американските геолози. А човекът – преди 700 000 години. Това пък го казват антрополозите. За толкова много време са измрели стотици милиарди човешки същества. Но Христос е един. Защото е Спасителя.

Като говорим за смърт, трябва да подчертаем, че ние, българите, сме с най-високата заболеваемост и смъртност от социално-значими болести. 67% от нея (75 000 починали годишно) се дължи на сърдечно-съдовите заболявания (при двойно по-ниско в средиземноморските страни). 17 000 са покойниците ни вследствие онкологични болести (нищо чудно, след като само 15% от тях се откриват в първия, лечим стадий) – при 65% в САЩ, където профилактиката се извършва на дела, а не на думи и чрез фалшиви отчети пред НЗОК. Ние сме и с най-ниска средна продължителност на живота – едва 70 години за мъжете и 77,2 – за жените в ЕС.

Не само в петък, но и всеки Божи ден сме разпнати между угрозата да си загубим работата (ако изобщо я имаме) и плащането на сметките, представяни ни от алчните монополисти.

Но нашите управници, независимо от политическия им цвят (или безцветност) така и не разбраха, че двата основни стълба, на които се крепи всяка национална сигурност, са прогнили и ще се срутят всеки момент. Вместо укрепването им, сме свидетели на абсолютното незачитане на човешкия Живот. Важното е да имаме щастливи кокошки и обилно нахранени кучета, което да ни хапят и дори – убиват по улиците. И то – на българската столица.

Да, ще почетем Спасителя, това е нашето християнско убеждение и задължение. Но нека да си спомним и за друг един Спасител, чиято 75-годишнина ще отбележим само след 2 седмици. Става въпрос за най-големия герой на българските лекари – д-р Стефан ЧЕРКЕЗОВ. Той е роден на 26 април 1937 г. във великотърновското село Виноград. На 15 август 1963 г. (Успението на св. Богородица, Майката на Спасителя) този светъл 26-годишен човек, лекар едва от 8 месеца в с. Стрелец, което се намира на няколко клм от родното му село, спасява 47 души от пламнал автобус и издъхва в адски мъки на следващия ден от тежките си изгаряния. От 2005 г. отбелязваме неговия подвиг чрез Националния Ден на Спасението – с 1-минутно мълчание точно в 12 ч. пред вратите на лечебните заведения.

Издирили сме имената на други над 120 лекари и 15 м. с., които са починали по време на битка за спасяване на своите пациенти.

Тези хора също са Спасители.

Нека да почетем и тяхната памет на Разпети Петък.

И да се надяваме най-после 15 август да бъде официализиран като Национален Ден на Спасението.

Очакваме съдействието в тази насока от МЗ и БЛС.

Comments are closed.