БЪЛГАРИТЕ НЯМАТ ЗДРАВНА КУЛТУРА. И КАКВИ МЕРКИ ТРЯБВАТ?

Факултетът по обществено здраве при МУ – София даде пресконференция, на която изнесе поразителните данни, че българите нямали здравна култура. За целта е било проведено специално изследване в няколко страни-членки, спонсорирано от ЕС на стойност почти 1,5 млн евро. Оказало се, че ние сме били на последно място по здравни знания.

Защо е било нужно да се харчат толкова средства на нещастните европейски данъкоплатци, за да се доберем до прастарата истина, че нямаме здравна и сексуална култура, така и не ни стана ясно. Можехме да им го кажем, и без да трошим народна европейска пара. Но нали е толкова добре да се усвояват някакви готови пари? Та още основателят на българското здравеопазване д-р Димитър Моллов е казал (1879 г.), че в училищата трябва да се преподават здравни знания, защото това е от изключително важно значение за предотвратяването на инфекциозните и други болести. Не знаем на него дали някой му е плащал за пручване.

Имаме си, впрочем, и Закон за здравето (2004), чийто чл. 122 повелява именно това: провеждане на сексуална и здравна култура.

Инициирахме и проведохме през м. г. и 2 Нац. Сращи по обществено здраве “Проф. Тошко Петров” – в Кърджали през м. април, и в Смолян през м. ноември (за които благодарим на директорките на местните РЗИ съответно доц. Жени СТАЙКОВА и д-р Мими КУБАТЕВА, които ги организираха перфектно.) Там се взеха решения и се отправиха препоръки към МОНМ: в училищата да се въведе задължително обучение по здравна и сексуална култура. Отдавна е издадено и съответното учебно помагало (единственото, сертифицирано от МОН), поръчано ни от д-р Нели Нешева, която така и не закупи нито една бройка от него, нито ни покри полиграфическите разноски (за хонорар не говорим).

Никой от професорите от ФОЗ не можа (или не поиска) да ни отговори на въпроса: какво предлагат, след като са извършили подобно проучване с толкова тревожни данни. Не било тяхна работа. Тяхната работа била само да констатират, а не да дават препоръки. За тази работа си имало съответните ведомства.

Колко удобно… Тези хора не са ли родители, не ги ли боли сърцето, че нашите деца масово пушат, пият, друсат се, затлъстяват, не знаят как да се предпазват от нежелана бременност, боледуват от венеризми, че дори се заразяват и от СПИН.?

Чакаме отговорът им.

Comments are closed.