ЩЕ СИ ИМАМЕ ЕНИЧАРЧЕТА-БРОЙЛЕРЧЕТА!

Проектозаконът, представен от вечно студените, недостъпни и нацупени министър и зам.министърка на образованието, ме хвърли в недоумение. Ходенето в детска градина щяло да става, видите ли, задължително след 4-годишна възраст!

Далеч съм от мисълта да правя сравнение с онази зловеща, винаги разплакваща ме народна песен за еничарите, които ходели от село на село, за да вземат мъжки рожби и да ги правят еничари като тях. Но тя неволно рукна в главата ми.

Какви задължителни детски градини бе, египтоложе мой? Първо, имаме ли толкова деца, при наличието на тази катастрофална демографска криза? Кой ще ги издържа тези детски градини и забавачки, това не са пирамидите! И защо ще отнемаш насила децата, които си имат здрави баби или безработни родители от къщите им, където е най-уютно, най-безопасно за здравето и най-задушевно? Или ще заприличаме на Северна Корея, където от ранни зори дечицата, облечени в еднакви по цвят и кройка дрешки, излизат пред домовете си и под строй тръгват да пеят песни за любимите вождове и техните синове и внуци.

Винаги изтръпвам при думата “задължително”. Задължително беше членуването в ОФ и Комсомола. Задължително сега е членуването на лекарите в монополния им казионен БЛС (иначе нямаш право да работиш). Сега ще става задължително и ходенето в детска градина.

Настоявам единствено за едно задължително – за обучение по здравна и сексуална култура. Защото за дечата ни е много по-важно да знаят какво представляват тютюнопушенето, алкохолът и наркотиците, какво е затлъстяването, нежеланото забременяване, водещата до бездетство хламидиаза и смъртоносният СПИН, нежели сухите формули по алгебра и физика и километричните химични молекули. Съвсем не искам да обиждам тези предмети, но те би трябвало да се наизустяват само от школниците, които искат да продължат да се обучават по тях. За нашите деца жизнено важно е да знаят как да опазват здравето и живота си, защото – не го ли разбирате, господа политици и държавници?! – българската нация стопява, изчезва в Небитието. И никакви възторжени стратегии “20-20” и “екшън-планове” (новият ни президент защо не говори на чист български език: не знае ли думата “действие”, какво значи този английски “екшън”?!) не струват и пукната пара, ако след 20-25 години България ще остане без млади и здрави българи!

Защото какво друго може да се очаква от бройлерчетата-еничари със задължителната забавачка от 4-годишна възраст, освен да се изнижат в чужбина в търсене на насъщния?

Comments are closed.