ВИСОКИТЕ ЦЕНИ РУШАТ И ДЕМОГРАФИЯТА, И ЗДРАВЕТО!

Безбожните скокове на цените за битово потребление неизбежно въздействат, и то в много силна степен, върху здравето и психиката на хората. Още с получаването на безумно високите фактури за парно, ток и вода, организмът изпада в стрес: в него бурно се отделят свободни радикали – онези молекули, които прогонват кислорода от клетките и ги карат да малигнизират (израждат злокачествено), ровишават се адреналинът и холестеролът, кръвното налягане и кръвната захар. Хормоните на радостта – ендорфините и феромоните, естествено, ги няма никакви. Озлоблението, отчаянието, дори омразата към невидимите влъхви на стремглаво скачащите цени завладяват психиката на човека. Излишно е да обяснява, че всичко това подкопава и направо руши здравето. Не случайно ние сме определени като най-тъжната нация в ЕС (където получаватдалеч по-високи доходи и плащат далеч по-малки сметки!). Народът ни е в зловещия плен на тревожността – един от най-зловещите елементи на хроничния психо-емоционален стрес. Тревожност: да не останеш без работа (а ако си останал – да не можеш да си я намериш), да не можеш да намериш пари да си платиш тока, парното и водата, да не се разболееш (защото в лечебните ни заведения, нека си го признаем, властва Адът), да не те напусне жена ти, защото не можеш да я изхранваш, да не знаеш как да изхраниш и изучиш децата си (а ако още ги нямаш – да не се престрашаваш да ги създаваш).

Чудно ли е тогава, че сме и най-бързо топящата се нация в ЕС? Че през 2011 г. са се родили 80 000 българчета (при 120 000 починали наши сънародници), а през т. г. се очаква да проплачат не повече от 70 000 бебета, поне 1/3 от които, бъдете сигурни – са на родители с небългарско самосъзнание. И че образованите млади хора не се женят; а ако се задомят, не раждат; а ако се решат да създадат дете, то не е повече от едно? И че само след 20 години тези наши сънародници, които не произвеждат нищо, нямат никакъв принос към БВП, не искат и да се учат, крадат и проституират, а нерядко – и убиват, ще бъдат половината от стопилата се до не повече от 5 млн българска нация?

Винаги, когато видя по телевизията небръснатата а ла дон Корлеоне физиономия на т. нар. “национален регулатор” Ангел Семерджиев, знам какво ще започне най-безсрамно да мънка: че трябват пари за нови електростанции и водопроводи, че руският газ поскъпва. Следва познатият “номер на китайката”: онези лоши монополисти искали, видите ли, да покачи цената с 20-15%, но той, добрякът, патриотът, загриженият за народа си филантроп, ги възспира и не им дава повишение над 10%. Колко му плащаш?

Така и не разбрахме каква е заплатата на този човечец, както и на директорите на въпросните монополисти. Сумите, както се шушука, са баснословни, говори се за 50-60 000 лв. Защо не ги обявят публично? Толкова ли е срамно да обявиш приходите си, след като работиш честно и почтено?

Няма ли кой да уволни този “национален регулатор” и да хване за ушите наглите и безсрамни монополисти, които са основната причина за ниската ни раждаемост, демографския срив, високата заболеваемост и смъртност на българския народ?

Comments are closed.