НЕ СТРЕСИРАЙТЕ И НЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ ХОРАТА!

В навечерието на 4 февруари, Международния Ден за борба с онкологичните болести, си позволявам да обърна внимание на колегите-журналисти върху следните факти:

Онкологичните болести, които са над 130 вида, зачестяват у нас, предвид застаряването на населението, масовото тютюнопушене, нерационалното хранене, злоупотребата с алкохол, затлъстяването и все по-стресиращия начин на живот в България. А тревожността и депресията проявяват силен канцерогенен ефект.

Ние сме най-застаряващата, най-боледуващата и най-тъжната нация, с най-ниската средна продължителност на живота (70 години за мъжете, 77,2 години за жените; като италианците, французите и гърците живеят с 8-9 години повече от нас!).

В момента към близо 300 000-те българи, които развиват някоя от онкологичните болести, се присъединяват годишно около 30 000 новодиагностицирани (само 15% от които – в лечимия първи стадий!), а 17 000 от тях умират. Особено тревожно е положението с рака на млечната жлеза (от който са регистрирани близо 40 000 българки, всяка година биват новодиагностицирани още около 4000, а 1300 умират). От рак на маточната шийка новодиагностицираните българки наближават 1200 годишно, като 350 умират. Не по-малко тревожни са данните за рака на дебелото черво – 5000 новодиагностицирани годишно, и рака на белия дроб (4000).

В тази връзка си позволявам, с мотив единствено загрижеността за здравето на нашите сънародници, да призова колегите-журналисти:

Да преустановят практиката новините по медиите да започват със стресиращи събития. Стресът и тревожността са изключитебно важни патогенни фактори не само по отношение сърдечно-съдовите заболявания и диабета, а и относно възникването на онкологични болести, защото тогава се отделят свободни радикали, които подтикват клетките да малигнизират (да се израждат злокачествено);

Да не публикуват непроверени и дори фалшиви данни за неясни вещества, гръмко представяни като “чудодейни”, “вълшебни”, “всецелебни”, както и за всевъзможни врачки, баячки, гадателки и други съмнителни псевдолечители и откровени шарлатани, които търсят евтина популярност и единствено – лично облагодетелстване за сметка на страданиято и живота на наши сънародници.

Не стресирайте и не заблуждавайте хората!

Нека водещите новини да бъдат позитивизмът, радостта и любовта! Първият неотменим и свещен постулат в медицината – “Примум нон ноцере!” (“Преди всичко да не се вреди!”) би трябвало да бъде приет и спазван и от журналистиката.

Comments are closed.