И АБОРТИТЕ ЛИ ЩЕ БЪДАТ АНАТЕМОСАНИ?!

От “Хоризонт” разбрахме за подготвяна нова гневна декларация на Светия Синод. Този път нямало да бъде срещу забременяването “ин витро” и сурогатното майчинство, а срещу абортите.

Ако е истина, ще призова българите да престанат да влизат в черква! А и по принцип не е необходимо. Спасителят Иисус Христос ни учеше, че самите ни души са Храм Господен. Не ни е чак толкова необходим посредник за връзката ни с Бога. Щом го носим в сърцата си и го обичаме, това е достатъчно. Казва го и София Лорен в спомените си: тя не ходи в черква, не коленичи, не се кръсти; разговаря с Него в мислите и със сърцето си.

Ако сторят и тази неадекватна глупост, Негово Светейшество и Техни Преосвещенства съвсем ще се смразят с народа си. Защото те забраниха на нашите жени да забременяват “ин витро”, освен ако е с “материал от законния съпруг”. Сякаш Пресветата Богородица е заченала от съпруга си св. Йосиф, а не от Светия Дух. И не се явява фактически сурогатна майка. Но това вече го казахме; пратихме на синодалните старци и открито писмо в този смисъл. Отговор, разбира се, досега не сме получили.

Нито в Стария, нито в Новия Завет се казва нещо против абортите. (Това не попречи навремето на Папа Йоан Павел Втори да пледира гневно против тях. (Както и срещу ползването на презервативи. Вследствие на което цяла Африка пламна от СПИН…) Вярно е, че зародишът е вече форма на живот. Но тя не е разумна. Докато разумната жена, която вече го носи в утробата, трезво може да реши дали иска или не – да го износи и роди. Защото няма нищо по-нещастно от нежелано дете.

Дори и сатрапът на века Ленин беше казал някъде, че жената има свободата да избира дали да ражда или да абортира.

Преди 40 години родната Партия забрани абортите. Тогавашният здравен министър Ангел Тодоров безмилостно отнемаше лекарските права на лекарите, осмелили се да извършат аборт. Георги Джагаров, вече зам.-председател на Държавния съвет, написа във в. “Народна армия” гневна статия срещу тях, озаглавена “Убийци в бели престилки”; още я помня. Още помня и смелата статия на непрежалимата Тамара Джеджева във в. “Труд”, която се опълчи на постановката, питайки дали трябва жените да бъдат “инкубатори”. В резултат на забраната стотици млади жени извършваха отчаяни самодейни опити за аборт с куки, вретена и пр., в резултат на което имаше и смъртни случаи; немалко ученички и студентки се самоубиха.

Това ли ще поискат архиереите?!

Според данни от СЗО, всяко денонощие 100 млн двойки по целия свят правят секс. В резултат от това толкова приятно занимание 900 000 жени забременяват (половината от тях – нежелано). 50 000 извършват аборт, а 50 умират от последствията му. Други пък 360 000 се заразяват от някоя от 20-те венерически болести; 5500 от тези каръци “пипват” СПИН (а 5000 умират ежедневно от него!).

Изходът както от нежелано забременяване, така и от венерически болести е един-единствен: ползване на презерватив. Струва жълти стотинки, а спасява от нежелано майчинство и смърт.

За това трябва да призоват всички наши институции, вкл. и Светият Синод: за БЕЗОПАСЕН секс! А не да го анатемосват. Защото той е толкова хубав, полезен и здравословен.

Comments are closed.