24 ЮНИ – БЪЛГАРСКИЯТ ДЕН НА ЗДРАВЕТО

Вярно, сега сме в разгара на зимата. Но времето тече толкова бързо; неусетно ще дойде пролетта, след нея – и лятото.

24 юни, наричан от народа ни Еньовден (Билобер) от незапомнени времена е смятан от народа ни за най-силния ден на годината, и най-подходящ за бране на повечето билки. По много места сутрин рано хората излизат и ходят боси по росната трева, берат билки и се радват на Живота. Астрономически 24 юни е наистина най-дългият и слънчев ден.

През 1994 г. предложих на първия председател на тогавашния Съюз на фармацевтите в България (СФБ) маг.-фарм. Боримир Атанасов да обявим 24 юни за Празник на фармацевтите и българското лекарство.
Идеята ми бе приета.

Миналата година точно на 24 юни, последователно в смолянските села Славейно (обявено от мен за “Свещено място на българската медицина”, защото там се намира Къщата-музей на най-големия български лекар проф. Константин Чилов, и оттам са произлезли над 80 лекари) и Могилица (обявено за “Център на българското здраве”, защото там живеят най-много дълголетници и столетници), обявихме, заедно със зам.-председателя на БЛС д-р Юлиян Йорданов и доц. Христо Деянов Еньовден за

ДЕН на БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕ. Аналогията с Деня на световното здраве (7 април) не е случайна: защо пък, след като има Световен Ден на здравето, да няма Ден на българското здраве? Така още веднъж ще се обърне внимание на нашите мили сънародници върху необходимостта от здравословно поведение.

Отсега подготвяме подобаващо отбелязване на Еньовден. Ако имате ваши идеи, предайте ни ги.

Comments are closed.