ДЖОБЕН ГИД ЗА ЛЮБОВТА И СЕКСА (ЧАСТ ПЪРВА)(ОТКЪС ОТ КНИГА)

БОЛЕСТИ, ПРЕДАВАНИ ПО ПОЛОВ ПЪТ
(Сексуално предавани инфекции, венеризми)

По данни на Световната здравна организация, всеки ден около 100 милиона двойки по света правят секс. В резултат на тази иначе толкова приятна и здравословна дейност близо 900 000 жени забременяват, половината от които – нежелано. Безпристрастната статистика сочи, че всеки ден се извършват около 150 000 аборта, т. е. изкуствено предизвикано прекъсване на бременността, при което зародишът се премахва. Близо 500 от тези неосъществени майки обаче умират от усложненията – обикновено поради пробиване на матката и последвалия кръвоизлив. (Но това, както се казва, е друга тема…)
Не по-малко тревожно е, че ежедневно около 360 000 души се заразяват с някоя от 20-те болести, предавани по полов път (БППП), а понякога – и с 2-3 от тях едновременно. Повечето от тези хора изобщо не търсят лекарска помощ или се лекуват самодейно, късно и неправилно, като по този начин разпространяват заразата и сред своите партньори.
Ето защо е изключително важно тези болести да бъдат добре познати именно на младите хора, на които предстои, дай Боже, дълъг и щастлив живот. А той би бил пуст без качествен и безопасен секс.
Сексът е не само средство за репродукция, но и най-вълнуващата, важна и значима част от човешките взаимоотношения. Не само защото без него няма нов живот, но и защото той създава истинско удоволствие и радост, осигурява дълбока сетивна и вътрешна наслада, повишава защитните сили и антителата на организма. Освен това добрият секс регулира кръвната захар (изгаря глюкозата в черния дроб) и холестерола, отделя амфетамини (допамин, фенилетиламин), ендорфини и феромони – хормоните на щастието, както и кортизон (стимулиращ метаболизма, т. е. обмяната на веществата) и адреналин, който изразходва енергия (над 600 калории). Сексът лекува главоболието, мигрената и депресията, премахва лошото настроение, създава богати положителни емоции.
Аксиома е вече и фактът, че сексът е могъщ имуностимулатор, който пълноценно замества фитнеса, сънотворните и обезболяващите средства, противогрипните ваксини; действа и релаксиращо, и антистресово. Човек, практикуващ редовно секс, поне 2-3 пъти седмично, още по-добре – 3-4 пъти, а защо не – и всекидневно, (но с изпитване на оргазъм), много по-рядко се разболява и по-бързо оздравява, отколкото въздържащите се от секса. Хората, които често правят секс, удължават живота си средно с 6-8 години, поддържат лицето си младо, фигурата – стройна, а психиката – ведра. Особено благоприятно е въздействието му върху жените. Сексът е върхът на удоволствията, щастие и балсам за душата и фитнес за тялото, а оргазмът, който той предизвиква (обикновено – веднъж за мъжа и неколкократно – за жената при полов акт), е истинска небесна експлозия.
Физиологично погледнато, оргазмът е най-дълбокото и разтърсващо чувствено преживяване, пълно тържество на Плътта с Духа. Човек може да го постигне и сам (чрез мастурбация, онанизъм), но тогава това ще е само телесно потръпване – осакатено и изкуствено; сурогат, защото в него не участва вечната Душа. Дори и постигнат чрез онанизъм, оргазмът пак е полезен за тялото, но той е истински и пълноценен само когато е споделен при контакта с друг човек, обикновено – от противоположния пол.
Във физиологичното си измерение оргазмът при жените представлява смъкване на слизестата запушалка на маточната шийка надолу, към влагалищния свод. Именно там се излива спермената течност при семеизпразването на мъжа. Така тази запушалка се имбибира (напоява) с нея и отново се издига нагоре, вмъквайки я в самата маточна кухина.
Не при всеки полов акт се достига до оргазъм: зависи от чувството към партньора, от обстановката, предварителната нагласа и не на последно място – от умението и опита и на двамата партньори.
Сексът и оргазмът спокойно могат да се нарекат здраве; така, както най-безспорният критерий за доброто здраве е либидото (желанието за полова близост) и редовните сексуални контакти. Повечето секс и оргазми означават и повече здраве, спокойствие и дълголетие!
“Любов, движение, радост!” – това е девизът на Клуб “Родопско здраве”, към който ви призовавам да се присъедините и вие.
Любовта, която безусловно включва и секса, е, образно казано, чудотворната “чилийска капсула”, която ще ви измъкне от депресията и податливостта към болести.
За мен човек, който не иска или не е в състояние да извършва секс пълноценно и с вдъхновение, е недостатъчно културен, дори и да има 2-3 висши образования и да говори няколко езика…
Осъществяването на качествен, вълнуващ и безопасен секс е най-висшето изкуство, най-пълноценното общуване между хората, което всеки интелигентен човек трябва да владее!
Нека обаче разгледаме и нелицеприятната, т. нар. “обратна страна на медала”. Оказва се, че сексът може да ни донесе и много неприятности. Узнатата изневяра е основната причина за разводите у нас, за домашното насилие, убийствата и самоубийствата. Най-страшната болест, предавана чрез секс – СПИН, е сигурна гибел! (Ето буквално претворение на великата мисъл, съдържаща се в Библията: “Любовта е силна като смъртта”!) Над 20 вида са болестите, които сексът може да предаде от човек на човек; а немалко от тях хронифицират и причиняват ред неприятни усложнения, включително безплодие (стерилитет), дълбоки депресии и др.
До неотдавна тези болести се наричаха “венерически” (венеризми), което в съзнанието на хората бе синоним на “срамни” болести. Кое е обаче по-срамното – да се заразиш от хепатит А, понеже нямаш хигиенна култура и не си си измил ръцете след ползване на обществена тоалетна или пътуване в обществено превозно средство, или да се заразиш от нищо неподозиращ случаен сексуален партньор, към който можеш да изпитваш и нежни чувства?…
Това са основните мотиви, които отдавна изпратиха в забвение старото определение “венерически болести” (на името на римската богиня на любовта Венера). Така е поне за специалистите. Днес е общоприето да се говори за полово предавани инфекции или болести, предавани по полов път (БППП).

По-нататък в книгата често ще използваме абревиатурата БППП. Болестите, предавани по полов път, се причиняват от разообразни микроорганизми – вируси или най-различни бактерии: трепонеми, гонококи, хламидии, трихомони, както и от гъбички. В следващите глави ще разгледаме тяхното болестотворно (патогенно) въздействие.

(Следва продължение …)

Comments are closed.