XIX ден на българския лекар

На 19 октомври за 19-ти пореден път ще отбележим професионално-съсловния си празник Деня на българския лекар, създаден по наше предложение, одобрено от тогавашния УС на БЛС (председател д-р Димитър Игнатов) през септември 1994 г.

Св. Иван Рилски Чудотворец е роден през 876 г. в с. Скрино, намиращо се в Осоговската планина. Той живее дълги години в отшелничество, 12 от които – в пещера. Неведнъж бива пребиван от разбойници, но не отстъпва от кредото си: да служи на своя народ! Създава най-големия манастир у нас – Рилския. През целия си 70-годишен живот поучава и успешно лекува хората с билки и молитви, затова още преживе заслужено получава прозвището Чудотворец. Почива на 18 август 946 г., оплакан от всички българи. Няколко десетки години по-късно, на 19 октомври, отварят гроба му, намират нетленно благоуханно тяло и го обяват за светец.

Празникът бе замислен отдавна; целта ни беше да разбием опротивелия ни социалистически Ден на здравния работник. Предисторията му е следната.

На 7 април 1948 г. ООН създава СЗО и обявява тази дата за Световен Ден на здравето. През 1954 г. ЦК на БКП го прекръства на Ден на здравния работник и лекарите са заставени да отбелязват величието на всеотдайната си самопожертвователна професия заедно с… шофьорите и санитарките. Разбира се, и те имат своето достойно място в битката за здравето и живота на хората, но то далеч не е толкова значимо. Неслучайно веднага след разтурването на БЛС през 1948 г., БКП създава Профсъюз на санитарно-хигиенните работници, в който лекарите са заставени задължително да членуват заедно с… теляците и бръснарите; та този “Ден на здравния работник” е успешно, продължило цели 40 години повторение на тази гавра. Е, отхвърлихме я – с ваша помощ и съдействие от братята-фармацевти!!

През пролетта на 1994 г. предложихме на маг.-фарм. Боримир Атанасов, тогавашен председател на СФБ, колегите му да празнуват на 24 юни, Еньовден, защото народът ни го нарича Билобер. Идеята ни бе приета от техния УС. Месеци по-късно и УС на БЛС подкрепи инициативата ни да празнуваме на 19 октомври. Основанията ни: след като св. Иван Рилски Чудотворец е най-великият български светец и небесен покровител на нашия народ, то добрите лекари са земният му покровител и най-стойностните членове на обществото.

Надяваме се, че именно подобни внушения даваме на него и непрекъснато хулещите ни медии, чествайки своя празник вече за 19-ти път именно на Деня на св. Иван Рилски Чудотворец.

Да, този празник тръгна колебливо и се наложи много по-трудно, отколкото при фармацевтите, които веднага започнаха с радост и удоволствие да го честват (и, типично по български, забравиха за създателя му, но това е друга тема…).

Затова горещо благодарим на всички медици, които приеха в сърцата си Деня на българския лекар и го утвърдиха като свой празник за вечни времена! Те го създадоха и наложиха; нашата заслуга е единствено в идеята за него и непреклонното му организиране дори и във времената на най-голямото мракобесие за БЛС и лично за нас, които, слава, Богу, отминаха!

Добър е Господ, а св. Иван Рилски наистина е Чудотворец – те спасиха нашия професионално-съсловен празник от нечестивците!

По-късно “затворихме” кръга на Духовността в съсловието, създавайки (през 1998 г) и “Чилови дни”, в чест на проф. Константин Чилов – символ на висок професионализъм и колегиалност, и (през 2005 г.) Нац. Ден на Спасението – чрез който едновременно отдаваме почит към саможертвата на нашите колеги, загинали при спасяване на човешки живот, и внушаваме на обществото да изпитва пиетет към всеотдайните български лекари.

Честит професионално-съсловен празник и за много години, скъпи колеги!

Tags: , , ,

Comments are closed.