ОТКРИТ БЕ ПАМЕТНИК НА проф. ИВАН МИТЕВ

В с. Крушовица, общ. Мизия, обл. Врачанска, бе открит Бюст-паметник на проф. Иван МИТЕВ (1924-2006), детския кардиолог, който откри и описа уникалния “Шести сърдечен тон”, признат за българското научно постижение на ХХ век. На негово име бе назован и площадът в родното му село.

Проф. Иван Митев е участник в Отечествената война, като през втората й фаза, вместо да се завърне, като другите млади войници – демобилизиран, вкъщи, остава на фронта доброволец! Завършва медицина в София, а от 1950 зо 1960 г. е окръжен лекар в Русе, след което, до пенсионирането си през 1989 г., е неизменно на работа в Института по педиатрия (днес УБАЛДБ), която носи неговото име. През 1974 г. открива уникалния Шести тон, признат в целия свят. През 1983 г. е избран за професор по педиатрия – детски сърдечно-съдови заболявания. Автор на десетки научни публикации. В чест на неговото откритие Български пощи издават единствената в света марка, посветена на кардиологията.

Чест прави на Община – Мизия (кмет – д-р Виолин Крушовенски, хирург), че организира тържеството, издигна паметника и обяви сина на проф. Иван Митев – проф. Ваньо Митев, ректор на МУ – София и председател на Ректорския съвет на висшите училища в България, за почетен гражданин на Мизия.

Така се поддържа родовата памет и се тачат големите българи!

Поклон!

Comments are closed.