Елате в Родопите!

Клуб “Родопско здраве” и в. “Български лекар” бяха съорганизатори на Изложението “Зелените храни на Родопите”, което се проведе в Ардино и Смолян.

Винаги сме агитирали, в благородния смисъл на думата, за здравословния начин на живот на родопчани. Според нас те са най-слънчевите и ведри хора у нас, готови винаги да заговорят дори и непознат, да му помогнат, ако се нуждае от помощ, да го приютят и нахранят, макар че самите те живеят, общо взето, оскъдно. Не са взискателни към храната – тя е простичка, но много полезна: боб (“месото на бедняка”), богат на протеини, въглехидрати и масти в най-благоприятното съотношение; картофи (“хлябът на бедняка”), съдържащ полизахариди и калий, толкова необходим за сърцето; зеле (изключително богато на вит. С, а също и на противоулкусния вит. У); царевица (нишесте с магнезий и фосфор); тиква (няма аминокиселини, витамини и микроелементи, които да липсват в нея). Движат се непрекъснато, не пържат продуктите (а ги варят и пекат). Въздухът им е отрицателно-йонизиран. И нещо много важно: млякото им се подквасва с бацилус булгарикус – а той действа противоатеросклеротично и възпира възникването на дебелочревен рак.

По време на изложението силно впечатление направиха:

мурсалският чай (антиоксиданти и имуностимулатори) на неостаряващия Ушев, който го разпространява в цяла Европа, вкл. Англия и Русия;

чистият пчелен мед на Ефром Моллов;

новият продукт на Мандра “Родопа-Милк” на легендарната Милкана Йорданова – млечен пастет “Столетник”, съдържащ живи щамове на лактобацилус булгарикус, екстракт от саламурено краве сирене, ямболски лук и червен пипер (действа наистина стимулиращо, подмладяващо и антиатеросклеротично), създаден от микробиолога проф. Христо Чомаков (който, уви, неотдавна почина на преклонна възраст, Бог да го прости!).

Продуктите ще бъдат изложени и представени отново следващата година по време на 5-тия Родопски здравен Събор, в края на м. юни, в с. Могилица, Център на българското здраве. До нови срещи!

Tags: ,

Comments are closed.