УМБАЛ ,,Свети Георги” се включва в проекта ,,Университет за пациенти”

Всеки понеделник в Клиниката по онкология и хематология се провеждат безплатни лекции и дискусии

В проекта „Университет за пациенти” на Националната пациентска организация (НПО) се включи Клиниката по онкология и хематология на УМБАЛ „Свети Георги”. Всеки понеделник до края на годината тук ще се провеждат открити лекции на онколозите, работещи в клиниката. Това съобщи началникът на клиниката доц. д-р Жанет Грудева. Тематиката включва едни от най-честите локализации на солидните туморикарцином на млечната жлеза и карцином на простатата.

Посещенията на лекциите са безплатни, но е необходимо предварително записване на телефони 080011202 или 032 602 875. На срещите могат да присъстват близки на пациентите, членове на техните семейства, както и напълно здрави хора, които се интересуват от тематиката с цел превенция.

Университетът” има своите пет „факултета”, посветени на 5 социално-значими заболявания – рак на млечната жлеза, рак на простатата, сърдечно-съдови заболявания, диабет и остеопороза. За ноември са насрочени лекции за рак на простата, обясни Цвета Маникатова от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ) към НПО. В проекта „Университет за пациенти” – факултет „онкология”се включват всички лечебни заведения, в които има онкологични клиники и отделения.

С основаването на Клиниката по онкология и хематология преди 4 години УМБАЛ „Свети Георги” постигна комплексност и адекватност на съвременната онкологична помощ, включваща хирургично лечение, химиотерапия – конвенционално лечение и таргетна терапия, и лъчелечение, провеждано с два линейни ускорителя.

Открита на 1 ноември 2008 г., Клиниката по онкология и хематология е една от най-новите клинични структури на пловдивската Университетска болница. В нея се лекуват пациенти със солидни тумори и малигнени хематологични заболявания. Разполага с приемно-консултативен сектор и две отделения – по онкология и по хематология.

КОХ е единственото място в Южна България, където се провеждат специализации по новата специалност „Медицинска онкология”. Както всички звена на УМБАЛ „Свети Георги” клиниката е сертифицирана успешно по ISO 9001: 2000.

Tags: 

Comments are closed.